De eerste kop is eraf
Het is zover. Compleet met scenario’s waaraan de gewone burger geen touw kan vastknopen, is de eerste minister uit de rammelende regeringstrein geschopt. Als volleerd martelaar beweert ex-minister Martinus Sastroredjo met weinig liefde behandeld te zijn. Maar wie liefde verwacht van een regerigs-leider als Bouterse, is toch wel heel erg naïef. Of niet?
Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) is zonder meer een beladen departement. Sinds de oprichting in 2005 is nog geen stukje ruimtelijke ordening gerealiseerd, maar zij die in de top zitten, hebben zichzelf wel gezegend met grond. De vorige minister Michael Jong Tjien Fa, werd volgens ex-president Ronald Venetiaan negatief beïnvloed door zijn directe omgeving. En precies daar ging het ook fout met Sastroredjo. Zijn concubine, Helga Rotsburg, heeft samen met haar oom en ex-beleidsadviseur op RGB (die zij beweert ontmoet te hebben toen haar man minister werd) enorme lappen grond aangevraagd. Maar volgens Sastroredjo treft zij geen blaam. “Ze is misleid, want ze heeft nooit iets met grond te maken gehad”, meent hij.
Maar Rotsburg is geen peuter die je aan de hand kan houden en aanzetten om iets onvrijwillig te doen. Noch is zij zwak begaafd of ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ook heeft niemand haar onder schot gehouden en gedwongen een grondaanvraag van tweeduizend hectare in te dienen. Bovendien heeft Sastroredjo volgens eigen zeggen haar duidelijk gemaakt dat niemand in zijn directe omgeving grond mag aanvragen. Hij wilde zich daarmee onderscheiden van zijn voorganger.
Rotsburg zelf zegt een ‘godvrezend’ iemand te zijn die ondanks de waarschuwing van haar man vond recht te hebben op een stuk grond om een huis te bouwen, “want waar wij nu wonen is van de familie van mijn man.” Zij heeft dus willens en wetens als een dolle Christen grond aangevraagd waarop wel tien huizen gebouwd kunnen worden. Zij ging in haar aanvraagwoede compleet voorbij aan het principe dat een ministersalaris toereikend is om een stuk grond te kopen. Dit alles lijkt meer op berekende gierigheid dan op misleiding.
De vraag die bij iedereen opkomt, is hoe zij dat verborgen wilde houden voor haar man, de minister, die de verklaring goed of af moest keuren? Of was zij verzekerd van goedkeuring en hangt de ex-minister nu onterecht de martelaar uit? Scenario’s, misleiding of gewoon ordinaire gierigheid; dat zijn te veel incidenten na een ministerschap van slechts vier maanden.
Ongetwijfeld had de kruistocht tegen corrupte handelingen van zijn voorganger en de manier waarop Sastroredjo omging met zijn partijleider Willy Soemita, hem vijanden opgeleverd. Maar zonder de aanvraag en handtekening van zijn concubine, was er niets aan de hand. Aan de andere kant glijdt Bouterse wel gigantisch uit door als waarnemer van de ontslagen minister Hendrik Setrowidjojo aan te wijzen. Die komt uit het kamp van Jong Tjien Fa en kan natuurlijk even alles ‘wegmaken’ wat Sastroredjo misschien aan het onderzoeken was. Daarnaast bewijst de president met deze zaak dat hij met twee maten meet, want Sastroredjo wordt zonder pardon de laan uitgestuurd door dubieuze aanvragen van zijn vrouw, die nog niet zijn goedgekeurd. Maar minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, die op kosten van lanti zijn auto liet pimpen voor 154.000 srd, mag zonder zelfs één waarschuwing aanblijven. Het argument dat Abrahams bedreigd werd, is moeilijk te verteren. Maar kennelijk mag een vertrouweling van Bouterse op meer krediet rekenen. Een simpele misberekening van Sastroredjo dat hij ook daarop rekende.
Dat twee ministers van twee verschillende partijen om dezelfde handelingen op hetzelfde ministerie een slechte naam krijgen, geeft wel aan dat er iets goed fout zit met de structuur rondom RGB. De Glis-wet die door de vorige regering compleet is uitgehold, zou de grondaanvragen totaal uit de politieke sfeer halen en neerleggen bij een onafhankelijk orgaan. Dat lijkt zo zoetjes aan de enige manier om te garanderen dat RGB-ministers eindelijk eens toekomen aan het Ruimtelijk Ordenen van ons land.
De bal is nu aan de kant van Bouterse om met nieuwe beleidsinzichten te komen om dit ook daadwerkelijk te realiseren.