Lust & Leven
Ernie Wolf raakte op zijn elfde voor het eerst geïnteresseerd in de drums. Tegen-woordig wordt hij de beste apinti-drummer van Paramaribo genoemd. Samen met zijn groep Okobua, heeft hij opgetreden in Suriname, maar ook in Nederland, België, Guyana en op Curaçao.
Zit je lekker in je vel?
“Ja, waarom niet? Als ik kijk naar de afgelopen jaren heb ik voor zeker tachtig procent succes en daarmee mag ik behoorlijk tevreden zijn. Maar in Suriname krijg ik niet altijd de erkenning die ik graag wil. Mensen willen vaak niet betalen voor een stukje cultuur, in andere landen is dat wel het geval. Dan had ik ongetwijfeld makkelijker kunnen rondkomen.”
Waar ben je mee bezig?
“Ik ben met mijn groep twee tours aan het voorbereiden. Een tour naar Sint-Maarten en een naar Cuba, voor dit jaar. We hopen hiermee steun te krijgen van de regering, niet alleen financieel. Misschien kunnen ze ook bepaalde deuren voor ons openen door contacten te leggen. Verder ben ik al een tijd bezig met het schrijven van een boek over apintie drummen. Daarbij hoort een cd met een drumcursus, en die moet ik nog ontwikkelen.”
Wat wil je absoluut nog doen?
“Het liefst zou ik alle drumpartijen van Suriname eens nader bij elkaar willen brengen. Veel drummers verschillen van mening, iedereen gebruikt een ander ritme. Ik zou ze wat meer op een lijn willen krijgen. Zo kunnen we ons zelf nooit naar een hoger niveau tillen. Ik wil daarover praten en er richting aan geven. Ik hoop ook binnenkort mijn boek uit te kunnen geven.”
Wie bewonder je?
“Ieder mens heeft iets om voor bewonderd te worden. Ik bewonder veel mensen niet openlijk, maar wel voor mijzelf. Maar als ik iemand specifiek bewonder, dan is het mijn vader. Die man had zoveel kennis, er was niets waar hij niet over kon meepraten. Zo probeer ik ook te zijn. En Dési Bouterse. Hij heeft doorzettingsvermogen, hij lapt de meningen van anderen aan zijn laars. Ik herken mij daar in. Kwade tongen kunnen ook mij niet op andere gedachten brengen.”
Ga je voor geluk of geld?
“Geluk. Dan komt het geld vanzelf. Geluk is van jou, dat kan niemand van je afpakken. En geluk brengt succes. Je hebt bijvoorbeeld ook geluk nodig om de top te bereiken. Je kunt nog zo hard werken, zonder geluk kom je niet ver.”
Liefde of succes?
“Dat is een moeilijke vraag. Maar ik ga toch voor de liefde. Ik denk door het warme gevoel dat liefde in je losmaakt. Iedereen heeft liefde nodig. Met succes alleen ben je minder gelukkig, dan is je leven niet compleet.”
Bang voor de dood?
“Nee, maar ik zou wel willen weten wanneer het moment er is. Ik weet wel dat ik geen kolen ga scheppen in de hel. Ook zit ik niet in het vip-gedeelte van het paradijs, maar ik weet hoe ik heb geleefd. Ik denk wel dat er in de hemel een plaatsje voor mij is.”
Ga je op je sterfbed ergens spijt van hebben?
“Nee, ik denk niet dat ik iemand zodanig heb gekwetst dat het onherstelbaar is. Ik probeer alles zo goed mogelijk af te sluiten. Ik had jaren geen contact met de moeder van mijn eerste dochter. Uiteindelijk spraken we toch met elkaar en er ontstond een goede vriendschap. Een jaar later overleed zij. Als ik geen contact meer met haar had, dan zou ik daar op mijn sterfbed spijt van hebben.”
Geloof je in leven na de dood?
“Ja, daar geloof ik in. Vroeger was ik nuchter: als je dood bent, is het donker. Er is niks. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik erover nadenk. Ik krijg steeds weer op verschillende manieren bevestiging van leven na de dood. Steeds weer kom ik erachter hoe het in elkaar zit. Dit komt ook door de kennis die ik vanuit de winti religie heb opgedaan.”
Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als masterdrummer Ernie, natuurlijk! Nee, ik hoop dat mijn kinderen mij zullen herinneren als een lieve papa. Van andere mensen hoop ik dat ze me een doorzetter zullen noemen. En ik zou graag willen dat mijn leerlingen die ik drumles geef, soms zullen denken: dit heb ik van meneer Ernie geleerd.”