Ondernemer aan het woord, Anil Raghoebarsing,
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord.
Deze maand: Anil Raghoebarsing, oprichter/eigenaar van Nil’s Print en aandeelhouder/manager van Burger King.
Samen met zijn echtgenote Radha begon Anil Raghoebarsing vijftien jaar geleden zijn zaak met maar één kopieermachine. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een stabiele onderneming met twaalf werknemers en een uitgebreide dienstverlening. Voordat Raghoebarsing in het zakenleven terechtkwam, heeft hij anderhalf jaar aan landbouw gedaan in het district Commewijne. Daar plantte hij bananen en pompoen. Na een tijdje was hij deze werkzaamheden zat en ging op zoek naar een nieuw middel van bestaan.
Zijn vader bezat een historisch pand aan de Mr. F. H. R. Lim a Postraat. Daar was eerder Graficom gevestigd. Het gebouw was op een gegeven moment aan restauratie toe. “Ik hielp mijn vader met het opknappen, maar tijdens de werkzaamheden liepen nog steeds klanten van de voormalige huurder langs om te kopiëren.” Hierdoor kwam hij op het idee om zelf een kopieerzaak te beginnen. Hij had echter onvoldoende financiën. Zijn moeder en een oom van zijn vrouw brachten de uitkomst.“Zij leenden mij tweeduizend USdollar en op 11 juni 1995 hebben wij de deuren van Nil’s heel rustig opengegooid.”
Het eerste uithangbord van de zaak was een stuk plaat, dat Raghoebarsing zelf beschilderd had. Het moment van opening was goed gekozen; er was een grote vraag naar de diensten van deze jonge ondernemer. Ook de plek waar het pand stond, was ideaal. “In die tijd had je niet veel kopieerzaken en alle kantoren in die omgeving waren onze klanten.” Na zes maanden kocht hij nog een kopieermachine. Hij kon toen personeel in dienst nemen en meer werk aannemen. “Het bedrijf maakte een gestadige groei door en ik heb constant mijn verdiensten geïnvesteerd.”
Tegenwoordig levert Nil’s meer diensten dan alleen kopiëren. Raghoebarsing kan zich nog heel goed herinneren dat de gedachten aan uitbreiding gestalte kregen. “In 2000 bezocht ik in Nederland een grafiekvakbeurs. Daar vond ik de printwerken heel mooi. Het jaar daarop hebben we deze ook in het bedrijf ingevoerd. Het was niet gemakkelijk, maar langzaam hebben we het wel geleerd. We zijn van klein formaat printen naar groot formaat gegaan. Misschien heb ik geluk gehad, maar alles verliep smooth”, zegt Raghoebarsing. Zijn werk heeft een speciale betekenis voor hem. “Het is meer dan alleen geld verdienen. Het bedrijf is mijn eerste huis en eerste liefde.” Op deze plek kan hij tot rust komen. Daarom is hij er ook met plezier op de zaterdag, wanneer de zaak eigenlijk gesloten is. Auto’s bestickeren en billboards plaatsen vindt hij het leukst. “Dit is fijn en secuur werk en daar heb ik een voorliefde voor. Dat deel van de werkzaamheden neem ik graag voor mijn rekening.”
Burger King
Enkele jaren geleden was Raghoebarsing aan een nieuwe en extra uitdaging toe en die vond hij ook. Hij is sinds de oprichting van Burger King Suriname in 2008, één van de aandeelhouders. Dit was een geheel andere branche, maar zijn zakelijke inzicht kwam hem goed van pas. Op een gegeven moment kreeg hij het aanbod om het fastfoodrestaurant over te nemen aangezien het slecht ging onder de toenmalige leiding. In mei 2010 nam hij het management van Burger King Suriname officieel over. Hij maakte deel uit van een volledig nieuw team.Het bedrijf had een redelijke klantenkring, maar een onsmakelijk voorval zorgde voor een dieptepunt. Raghoebarsing vertelt over het verhaal dat kakkerlakken en ander ongedierte in de keuken zouden zijn aangetroffen. De waarschuwing zou zijn verspreid door het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Het was volgens Raghoebarsing echter het werk van een kwaadwillige; het BOG was helemaal niet op de hoogte van de kwestie. Maar het ‘nieuwtje’ ging als een lopend vuurtje door de stad.
“Zo’n bericht is natuurlijk funest voor een eetgelegenheid. In eerste instantie was het gerucht niet van invloed op het aantal bezoekers. Maar er werd een artikel in de krant geplaatst waarbij ze een stukje van de kop zijn vergeten. Terwijl de kop zei dat er kakkerlakken in de keuken van Burger King waren gevonden, zegt het verhaal daaronder echter iets anders, maar juist deze kop heeft een grote impact gehad op het aantal bezoekers.” Een correctie van de krant bracht de klanten niet terug. De omzet tuimelde de diepte in. De ondernemer is nu druk bezig met het uitvoeren van projecten die het geschonden vertrouwen van de consument moeten herwinnen.
Voor Raghoebarsing is de situatie bij Burger King een uitdaging, maar Nil’s blijft voor hem op de eerste plaats staan. Hij formuleert wat volgens hem de sleutel is van zijn succes: “Begin klein en leer de klappen van de zweep. Neem geen overbodige risico’s. Maar je moet ook van je werk houden en je inzetten.“ Beginnende ondernemers moeten volgens hem niet nalaten om wat het bedrijf opbrengt weer te investeren in het bedrijf. “Dan blijft groei niet uit”, meent hij. “En blijf eenvoudig. Ik ben geen directeur in een pak, maar een jeans- en T-shirt-directeur die het werk zoveel mogelijk ook zelf doet!”