Snijders versus Snijders
De wereldbefaamde fluitist Ronald Snijders en de minder befaamde journalist Armand Snijders hebben behalve hun achternaam nog iets gemeen: ze wonen al lang in het geboorteland van de ander.
Iedere maand schrijven ze elkaar
Beste Armand,
Hou je net als ik van lekker Surinaams eten? Surinamers in Nederland zijn ook lekkerbekjes gebleven. Ze zijn wat eetgewoonten aangaat in twee groepen te delen: De eerste wisselt de veelzijdige Surinaamse keuken af met andere keukens. Onder deze groep val ik. De andere groep houdt het exclusief bij de Surinaamse keuken. Zoiets als: maandag rijst met kip en groenten, dinsdag nasi, woensdag tomtom, donderdag bami, vrijdag bangbang vis, zaterdag bb met r en zondag pom. De groenten zijn natuurlijk Surinaams zoals bitawiri, tajerblad, dagublad, amsoi, ook al zijn inmiddels velen in Nederlandse kassen gegroeid. Ik zie in Nederland de Surinaamse en andere keukens van migranten duidelijk toenemen in bekendheid. Nog een paar jaar en onze roti is een landelijk begrip, net als pizza. Een blikje Fernandes softdrink kan je al bijna overal kopen. Hopelijk zal ook voor Surinaamse gemberbier, orgeade, viadu, boyo, gommakoek, Parbobier, suri-chips en wat nog meer de deur naar de Nederlandse voedingsmiddelenmarkt (en misschien zelfs naar de rest van Europa) echt opengaan. Gewetenloze handelaren hebben al ontdekt dat er veel behoefte is aan Surinaamse producten en plaatsen mooie Surinaamse stikker op producten in de supermarktschappen. Dat spul proeft echt nergens naar. Deze handelaren verzieken de goede naam van Surinaamse gerechten. Bij sommige evenementen met Surinaams eten en catering krijg je ook te maken met vreemd of smakeloos ‘Surinaams’ voedsel. Zo had ik laatst een portie nasi met een kerrie lucht!
Het gaat dergelijke mensen uitsluitend om snelle handel en geld. Om niets anders. Ze hebben lak aan het liedje Ala presi komisi da botri, de prachtige ode aan de Surinaamse keuken. Ik zou daarom willen pleiten voor een soort kwaliteitskenmerk met sticker waaruit is af te leiden dat de smaak door een erkende proefcommissie van Surinamers goed is bevonden. Armand, wat is jouw favoriete Suri-maaltijd? De mijne is momenteel… okersoep!
Ronald
Dag lekkerbek,
Okersoep staat nou juist niet op mijn culinaire favorietenlijst. Datzelfde geldt voor sopropo. Maar voor de rest krijg je er bij mij nagenoeg alles in wat uit de Surinaamse keuken komt. Zelfs in babat, je weet wel, koeienmaag die sterk doet denken aan de rubberen anti-slipmatjes uit de badkamer, zet ik mijn tanden.
Je hebt gelijk wat de zogenaamde Surinaamse gerechten in Nederland betreft: het lijkt soms nergens op. Recentelijk was ik weer even overzee en het viel mij op dat zelfs in de gekste provincieplaatsen eettenten zijn waar de Surinaamse vlag fier wappert. Maar vaak is het slappe hap, vermoedelijk aangepast aan de Hollandse smaak. Voorbeeld: ik haalde bij een Chinees-Surinaams-Indisch restaurant een paar porties eten. Alleen de combinatie al! Zijn er ook Turks-Hongaars-Zweedse restaurants in Nederland? Of Engels-Frans-Koreaanse restaurants? Het zijn drie totaal verschillende keukens, die niet of nauwelijks te combineren zijn. En dat was ook proefbaar: niet dat het niet te vreten was, maar ik heb geen greintje Surinaams of Indisch geproefd. Terwijl dat kaartje er dus wel aanhing. Het was ordinair Chinees, verstoken van peper en andere smaakmakers die onze smaakpapillen zo verlangen. Ik ben zelf een alleseter, maar mijn voorkeur gaat uit naar Surinaams. Wat overigens niet wil zeggen dat ik mij af en toe niet tegoed doe aan een Hollandse hap, zoals een karbonaadje met aardappels. Soms draai ik zelfs een gehaktbal volgens moeders recept. Wel een beetje aangepast, want de rode peper werd er vroeger nooit ingedaan. Ook Surinamers alhier krijgen steeds meer mogelijkheden om de vreemde keukens uit te proberen. Sushi, shoarma, kebab: het is hier vandaag de dag allemaal te krijgen. Maar voor de vette Hollandse hap lopen ze niet warm, getuige de recente ondergang van Frietpunt.nl, een patattent aan de Tourtonnelaan. Ik lig er niet wakker van, zolang de rotishops, warungs en al die andere heerlijke plekken maar overeind blijven staan.
Met een smaakvolle groet,
Armand