Cocaïnehandel floreert
Opnieuw is in het buitenland een grote partij cocaïne onderschept die vanuit Suriname is verscheept. In Nederland werd ruim honderd kilo van het witte goud gevonden. Naar aanleiding van deze vangst zijn in Nederland en Suriname verdachten aangehouden. In Suriname gaat het om vier mannen, onder wie enkele bekende ondernemers.
Sinds september vorig jaar, dus kort na het aantreden van de regering-Bouterse, zijn ook in Engeland, Pakistan, Bulgarije en Portugal grote partijen drugs (totaal meer dan zeshonderd kilo) uit Suriname gevonden. Slechts in enkele gevallen zijn er aanhoudingen verricht. Niet alleen de grootschalige drugssmokkel floreert, ook ‘kleine’ koeriers blijven de gok wagen. Volgens drugsorganisatie Sarco, worden maandelijks meer dan 150 smokkelaars ingezet om cocaïne de grens over te brengen. Slechts vijf procent wordt gepakt. Vooral jongeren en vrouwen worden door de drugsbazen bereid gevonden om op het vliegtuig te stappen met het waardevolle goedje. Sarco stelt dat op sommige vluchten meer dan tien koeriers zitten. Om de aandacht van de anderen af te leiden, tippen de organisatoren vaak zelf de politie dat er een smokkelaar in het vliegtuig zit.
Coupplegers schuwen kritische pers
Negen nog in leven zijnde plegers van de staatsgreep op 25 februari 1980 zijn precies 31 jaar na dato gedecoreerd tot ‘drager van de gouden ster van de revolutie.’ De tiende, president en coupleider Desi Bouterse, had de onderscheiding al op zak. De overige zes van de zestien coupplegers zijn overleden. Alle gedecoreerden zijn verdachten in het 8 decemberstrafproces.
De onderscheidingen werden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst ter herdenking van het begin van de revolutie, 25 februari 1980. Couppleger Ramon Abrahams die tevens minister is van Openbare Werken, gaf journalist Iwan Brave een flinke uitbranden en noemde hem ‘landverrader.’ De reden hiertoe was dat Brave Abrahams de vraag stelde of er geen andere prioriteiten gesteld moeten worden dan de 2,8 miljoen srd renovatie van een monument, terwijl de regering beweert dat er geen geld is voor andere uitgaven.
Kerkleiders tegen erkenning Palestina
Het Platform van Christelijke Leiders (PCL) is niet blij met de erkenning van Palestina door Suriname. Volgens het PCL had de regering een ‘neutrale middenpositie’ moeten innemen. Het steekt de kerken dat geen overleg is gepleegd met de Joodse en christelijke gemeenschap in Suriname. Het recht van het Palestijnse volk op een vreedzaam en waardig bestaan wordt erkend. ‘Echter de stichting van een Palestijnse staat op Israëlisch grondgebied wordt als een verontrustende ontwikkeling gezien, waarbij onze natie geen partij zou moeten zijn.’ De organisatie heeft aangekondigd een bezinningsbijeenkomst te organiseren om aandacht hiervoor te vragen.
Tieners blijven zwanger worden
Ondanks de vele voorlichtingscampagnes neemt het aantal tienerzwangerschappen toe. Ruim twintig procent van de circa negenduizend nieuwgeborenen per jaar heeft een moeder jonger dan twintig. Vorig jaar kregen zelfs zestig meisjes van veertien jaar en jonger, een kind. Dit blijkt uit cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. In ‘s Lands Hospitaal, waar de meeste tienermoeders bevallen, is een speciale begeleidingsruimte in gebruik genomen. Doel is om hen te stimuleren door te leren en zich te ontplooien in de maatschappij.
Boek over kerkgeschiedenis
Nog voor het einde van dit jaar verschijnt een boekwerk over de Surinaamse kerkgeschiedenis. Het wordt samengesteld door pater Joop Vernooij, die 32 jaar (van 1969 tot 2001) in ons land werkzaam was. De inmiddels gepensioneerde en in het Nederlandse Nijmegen wonende Vernooij, heeft de ontwikkelingen binnen de Surinaamse kerk door de eeuwen heen vastgelegd. Het boek wordt op de markt gebracht door Valkhof Pers, die is gespecialiseerd in cultuur- en maatschappijgeschiedenis, filosofie, theologie, religie en ethiek.
Moszkowicz wil niet meer dansen
De befaamde Nederlandse advocaat Bram Moszkowicz, ooit ingehuurd door president Desi Bouterse, schaamt zich kennelijk voor zijn dansavontuur met Bouterse. Onlangs dreigde zich hij tijdens de opnames van het Nederlandse televisieprogramma College Tour terug te trekken als opnames van hem en Bouterse zouden worden uitgezonden. Moszkowicz was halverwege de jaren negentig enige tijd de advocaat van Bouterse, die door de Nederlandse justitie werd verdacht van betrokkenheid bij drugshandel (en daarvoor later ook bij verstek tot een celstraf van elf jaar werd veroordeeld). In 1996 danste hij op een feestje met Bouterse, een optreden dat werd gefilmd en destijds voor de nodige opschudding zorgde. Vooral binnen de advocatuur was men van mening dat de flamboyante Moszkowicz een grens had overschreden. Vijftien jaar later wil hij niet aan dit opmerkelijke moment worden herinnerd, getuige zijn weigering aan College Tour om mee te werken als de beelden zouden worden getoond. Zijn dreigement had succes: de programmamakers zagen af van het laten zien van het fragment. Voor wie het dansende stel toch wil zien: het is te vinden op YouTube.
Autorijden flink duurder
Bezitters van voertuigen moeten in de toekomst misschien flink in de buidel tasten. De Raad van Ministers is akkoord gegaan met de herintroductie van motorrijtuigenbelasting. De Staatsraad heeft het voorstel ook goedgekeurd. Nu de DNA nog. Voor voertuigen met een eigen gewicht van maximaal achthonderd kilo (P1) moet voortaan jaarlijks 500 srd worden betaald. Het belastingtarief voor voertuigen tussen de achthonderd en twaalfhonderd kilo (P2) bedraagt 1000 srd. Meer dan 67.000 voertuigen in Suriname vallen in deze categorie. De tarieven voor personenwagens lopen op tot 3.500 srd, voor vrachtwagens is de maximale bijdrage 12.000 srd per jaar. Brombezitters betalen minimaal 100 srd per jaar, afhankelijk van de cilinderinhoud. De motorrijtuigenbelasting bestond vroeger al, maar werd in 2000 ‘tijdelijk’ afgeschaft vanwege de administratieve rompslomp.
Reisadvies voor Suriname verscherpt
Nederland heeft het reisadvies voor Suriname aangepast. Reizigers moeten in verband met verruwing van de criminaliteit ‘waakzaamheid betrachten’. Deze classificatie, code 2, geldt overigens voor tachtig procent van de landen in de wereld. Bij code 6 wordt reizen naar het desbetreffende land afgeraden. Directe aanleiding voor het verscherpte reisadvies is de moord eind vorig jaar op de Nederlandse toerist Hans Janssen en een overval op een andere Nederlandse vakantieganger. Vooral in Oost-Suriname moeten reizigers alert zijn vanwege ‘onderling geweld tussen bevolkingsgroepen en de mogelijkheid van criminele activiteiten van aldaar opererende bendes’.
Oranje ontmoet Brazilië in Guyana
Voetballiefhebbers die zowel het Nederlands elftal als de nationale selectie van Brazilië in actie willen zien, moeten zaterdag 4 juni op de kalender aankruisen. Op die dag ontmoeten beide topteams elkaar in een vriendschappelijk treffen in Georgetown, Guyana, zo heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) bekend gemaakt.
Brazilië zal revanche willen nemen voor de met 3-2 verloren kwartfinale tegen Oranje tijdens het laatste WK. De verwachting is dat vanuit Suriname reizen naar de kraker worden georganiseerd.
Opknapbeurt voor zwembad Nickerie
Naar verwachting opent het Algemeen Zwembad van Nickerie volgende maand weer de deuren. Die werden vorig jaar op 19 augustus gesloten vanwege de slechte staat waarin het bad verkeerde. Doordat de waterpompen defect waren, kon het water niet meer worden gezuiverd, wat tot onhygiënische toestanden leidde.
In de eerste fase zullen nieuwe pompen worden geplaatst, het sanitair wordt opgeknapt en de vloer rondom de drie baden herbetegeld. Ook krijgen de baden een verfbeurt. De totale kosten bedragen 230.000 srd.
Goudconferentie voor ordening goudsector
De goudwinning moet uit de illegale sfeer worden gehaald en de staatskas meer opleveren. Dat was de bedoeling van onlangs gehouden goudconferentie te Langatabiki. Bewindslieden en traditionele gezagsdragers bespraken daar samen met andere betrokkenen hoe de huidige problemen binnen de goudsector moeten worden aangepakt. Momenteel zijn naar schatting veertigduizend mensen actief in de sector, waarvan zich slechts vijfduizend hebben geregistreerd. Doordat veel goudzoekers in de illegaliteit opereren, loopt de overheid jaarlijks vele honderden miljoenen srd’s aan inkomsten mis. Dit wordt mede in de hand gewerkt door de gebrekkige controle in de vaak afgelegen, moeilijk toegankelijke gebieden. Daarom is de regering van plan het centraal gezag in het binnenland te herstellen. Hoe dat moet gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Volgens de granmans van de verschillende marron en inheemse stammen, kan van ordening van de goudsector in ieder geval geen sprake zijn zolang het probleem rond de grondenrechten niet is opgelost. President Bouterse heeft gezegd hier begrip voor te hebben en aangekondigd over enkele maanden een speciale conferentie over dat thema te zullen organiseren.
Surinamers eten jaarlijks elf miljoen kilo vlees
Jaarlijks wordt in ons land 11,6 miljoen kilo vlees geproduceerd. Dit blijkt uit de resultaten van het landelijk veeonderzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het vlees is alleen bestemd voor de lokale markt, geëxporteerd wordt er niet. Kip is onder de bevolking het meest geliefd: acht miljoen kilo verdwijnt ieder jaar in de magen. Runderen en varkens leveren met elk 1,8 miljoen kilo, eveneens een indrukwekkende bijdrage; de hoeveelheid schapen- en geitenvlees (20.000 kilo) is daarentegen haast te verwaarlozen. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat Suriname elfduizend veebedrijven telt, met in totaal een miljoen kippen (waarvan tien procent legkippen die 45 miljoen eieren produceren), 30.000 stuks slachtvee, 18.000 melkvee, 18.000 varkens, 9.000 schapen en 8.000 geiten.
Energie uit wind rendabel
Energiewinning uit wind zou een goed alternatief kunnen zijn voor de fossiele bronnen waar Suriname nu grotendeels op draait. Dat heeft onderzoek door de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit uitgewezen. Vooral in het binnenland, waar de bevolking nog is aangewezen op lichtmotoren, zou opwekking van energie via windmolens een uitkomst kunnen zijn.
Volgens de onderzoekers voldoet Suriname aan de minimale condities, die een windsnelheid van drie meter per seconde vragen. In de grote droge tijd en de kleine regentijd worden zelfs windsnelheden gehaald die twee maal zo hoog liggen.
Jeugdparlement aan het werk
President Desi Bouterse heeft het nieuwe Jeugdparlement geïnstalleerd. Ondanks de lage opkomst bij de verkiezingen, meent het staatshoofd dat de jongerenvertegenwoordiging haar bestaansrecht heeft bewezen. Om die reden zegde hij toe dat het Jeugdparlement op korte termijn een eigen onderkomen krijgt. “Het moet een geweldig gebouw worden”, aldus de president. Volgens Bouterse, die in aanloop naar de algemene verkiezingen van 25 mei vorig jaar de jongeren verhief tot speerpunt van zijn partij, hebben zij een belangrijke taak te vervullen.
Hoe duur was de suiker wordt verfilmd
De roman Hoe duur was de suiker van Cynthia McLeod wordt verfilmd. De Belgische regisseur Jean van de Velde en de Nederlandse producent Paul Voorthuysen hopen de opnames in de loop van 2012 te hebben afgerond. Voor 1 juli 2013, 150 jaar na afschaffing van de slavernij door Nederland, moet de film daar in première gaan. Daarnaast zendt de Vara een gelijknamige, vierdelige serie uit. De historische roman (1987) werd in Nederland en Suriname een bestseller.