Bouwen met een boodschap
Niet alle verhalen rond woningbouw zijn pessimistisch. Tussen de Vierde en Vijfde Rijweg verrijzen komende jaren vijfhonderd koopwoningen, vooral bedoeld voor mensen tot de middenklasse. Woningen met een boodschap, die zonder winstoogmerk worden gebouwd en om te laten zien wat met een beetje goede wil (en een investeerder) kan worden bereikt. Stichting De Schuilplaats moet een voorbeeldproject worden voor Suriname.
Aan het eind van de lange weg, waar links en rechts diverse verkavelingsprojecten in ontwikkeling zijn, valt dat van De Schuilplaats direct op: de grijze woningen met opmerkelijke puntdaken ogen ongewoon Surinaams, zeker in vergelijking met de flatwoningen die in de omgeving door particulieren en ontwikkelaars worden opgezet. Volgens Peter Noordhuis, die De Schuilplaats leidt, is bewust gekozen voor dit soort woningen. “We wilden in de stijl van het oude centrum van Paramaribo bouwen, waarbij de kleuren donkergroen, bruinrood, wit en grijs steeds weer terugkomen.
“Het voordeel is dat we seriematig bouwen, dat drukt de kosten. Daarnaast worden de woningen nagenoeg onderhoudsvrij opgeleverd, dus kopers komen in de toekomst niet voor onaangename en kostbare verrassingen te staan. We werken met een lokale aannemer en toeleveranciers, waardoor het ook echt een Surinaams product is.” Waar andere soortgelijke, goedbedoelde projecten, zoals die van Stichting Sekrepatu, nog wel eens stagnatie ondervinden omdat de overheid niet bereid is om bouwgrond beschikbaar te stellen, hebben de initiatiefnemers van De Schuilplaats het voordeel over zestig hectare te beschikken. Dus de komst van vijfhonderd woningen, plus sociale voorzieningen zoals een school, winkelcentrum en een zwembad, lijkt gegarandeerd. Het motto van De Schuilplaats is ‘Bouwen aan woningen en mensen…’, zo valt op de website te lezen. ‘Het verlangen van de stichting is dat dit een project gaat worden waarbij mensen ervaren dat ze gerespecteerd worden om wie ze zijn en de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor mensen die een woning kopen, maar ook voor de werknemers en andere betrokken partijen waarmee wordt samengewerkt. Daarbij hoopt de stichting te laten zien dat het mogelijk is om op een goede manier woningen te bouwen, waarbij kwaliteit en duurzaamheid gewaarborgd zijn’. En dat alles gebeurt vanuit een christelijke visie: ‘De werkwijze is zeer belangrijk. Vanuit christelijk oogpunt krijgt de mens opdracht om zijn naaste lief te hebben als zichzelf. Dit niet alleen door woorden, maar ook door daden’. Volgens Noordhuis betekent dit niet dat alleen christenen in aanmerking komen voor een woning. “Integendeel, de woningen zijn beschikbaar voor iedereen, ongeacht religie of etnische afkomst. We bouwen vanuit ons christen-zijn voor iedereen die onze naaste is.” Er zijn zes typen woningen beschikbaar: de goedkoopste kost 15.900 euro (36 vierkante meter met êên slaapkamer en een bergzolder op een perceel van 200 tot 250 vierkante meter) en de duurste 79.900 euro (157 vierkante meter met vier slaapkamers op een perceel van 450 tot 500 vierkante meter). De gemiddelde bouwtijd bedraagt vier maanden. Alle percelen zijn grondhuur. De stichting heeft afspraken met banken voor de financiering. “De hoogte van de hypotheek die mensen kunnen krijgen is afhankelijk van hun inkomen”, legt Noordhuis uit. “We proberen een gunstige rente te bedingen, ook al omdat we als stichting een terugkoopgarantie bieden aan de banken. Dat betekent dat als een koper onverhoopt niet aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen, wij het huis terugkopen.” Begin april is de inschrijving begonnen, maar voor die tijd hadden al 250 serieuze belangstellenden interesse getoond. Noordhuis is ervan overtuigd dat binnen enkele jaren een nieuwe woonwijk is verrezen. “We willen vooral laten zien dat wat we zeggen, we ook doen. Dat bedoelen we als we stellen dat we vanuit christelijk oogpunt bouwen.”