Njang Switi
Soep van gele pesi
Oorsprong
Waar de eerste erwt ooit het levenslicht zag, is zelfs voor deskundigen een raadsel. Het vermoeden bestaat dat de oorsprong in het westen van Azië ligt, maar zeker is dat niet. Je hebt erwten in alle soorten, maten en kleuren. Zo heb je de doperwt, de kreukerwt, de grauwe erwt (ook wel kapucijnererwt genoemd), de ronde groene erwt, de schokker, de rozijnerwt, de suikererwt en zelfs een kreukerwt. En niet te vergeten natuurlijk de gele erwt, die in Suriname meer bekend is als gele pesi en in deze soep het hoofdbestanddeel is en de smaak bepaalt.
In veel landen wordt de gele erwt overigens gebruikt als veevoeder. Het is een spliterwt, zo geheten omdat, zodra de zaadhuid van de gedroogde erwt wordt verwijderd, deze vaak in twee helften uiteen valt. Behalve als gedroogde erwten worden ze ook verwerkt in pot, glas en diepvries verkocht. Het voordeel is dat deze direct gereed zijn voor consumptie (behalve dat ze opgewarmd moeten worden), in tegenstelling tot gedroogde erwten, die minstens een etmaal in water moeten weken.
Benodigdheden (ca. 6 personen)
1 pond gele pesi
1 pond kip
1 pond zoutvlees
1 ui
5 teentjes knoflook
lontai
4 takjes soepgroenten
4 bouillonblokjes
zout
zwarte peper
Bereidingswijze
Laat de gele pesi minimaal 12 uur weken in een ruime hoeveelheid water. Daarna het water weggooien en vervangen door circa 2 liter vers water met 2 theelepels zout. Aan de kook brengen en gedurende een kwartier laten koken. Daarna het schuim weghalen, stukken kip (met botten), zoutvlees (dat u vooraf even heeft gekookt om te ontzouten), lontai en 1 theelepel zwarte peper plus de 4 bouillonblokjes en fijngesneden soepgroenten toevoegen en een half uur laten koken. Uien en knoflook fijnsnijden en licht bakken, vervolgens toevoegen aan de soep. Het geheel op laag vuur nog een kwartier laten doorkoken. Serveren met rijst.