Lust & Leven, Soeshila Baldew-Malhoe
Naam: Soeshila Baldew-Malhoe
Leeftijd: 64
Beroep: Onderwijzeres
Hoewel ze als pandita religieuze diensten leidt en als kleine onder-neemster bekend staat, voelt Soeshila Baldew-Malhoe zich het meest onderwijzeres. Ze leeft zich in elke rol goed in en past zich daar ook naar aan. Binnenkort zegt ze het onderwijs vaarwel, maar haar kennis zal ze blijven overdragen door de uitgifte van verschillende boeken.
Zit je lekker in je vel?
“Ja, altijd. Elke nieuwe dag is voor mij belangrijk en ik word altijd met een prettig gevoel wakker.”
Waar ben je mee bezig?
“Nu mijn boek Reïncarnatie: geloof of werkelijkheid uit is, ben ik bezig te lezen en materiaal te verzamelen voor andere publicaties. Ik heb al de eerste twaalf hoofdstukken van de Bhagavad Gita bewerkt. Ook wil ik graag materiaal verzamelen over de zestien sankaras (heilige sacramenten). Ik vermoed dat de keuze voor mijn eerstvolgende uitgave zal vallen op het laatste, omdat dit onderwerp belangrijker is voor de gemeenschap.”
Wat wil je absoluut nog doen?
“Het onderwijs vaarwel zeggen, reizen, tuinieren, haken, borduren en lezen. Vooral de boeken over de zes filosofische denkrichtingen genieten prioriteit. Deze gaan over de creatie van de wereld, hoe je op aarde moet leven, hoe je het spirituele doel moet naleven, al het bijzondere, recht (wat goed is en wat je moet nalaten) en vedanta (dit is gebaseerd op de stellingen van de veda’s). Natuurlijk wil ik ook meer boeken uitgeven.”
Wie bewonder je?
“Mijn moeder Lilawatie Jamuni Malhoe. Voor haar tijd was ze een moedige geschoolde vrouw die onafhankelijk en erg zelfstandig functioneerde. Zij heeft de aanzet voor verandering in onze familie gegeven.”
Ga je voor geluk of voor geld?
Geluk. Maar geld kan een belangrijke voorwaarde zijn om gelukkig te zijn. Geld moet je niet negeren, maar de juiste plek in het leven geven. In de vaidik dharma wordt bedelen gezien als een vloek. Om onafhankelijk te zijn, moet je genoeg middelen hebben. Geld is een middel om je geluk te vervolmaken Als je geen eten, vervoer en andere middelen hebt, dan ben je beperkt in je bewegingsvrijheid. Geld moet je op een eerlijke manier verdienen en uitgeven. Het is belangrijk om een appeltje voor de dorst te bewaren.”
Liefde of succes?
“Beide. Liefde alleen is mank. Als je dingen doet, wil je toch succesvol zijn? Liefde is een belangrijke factor om alles met heel je hart te doen. Maar succes is ook belangrijk voor je positie in de maatschappij. Stel je voor dat je in alles een mislukkeling bent!”
Bang voor de dood?
“Helemaal niet. Voor iets dat onvermijdelijk is, moet je niet bang zijn. Integendeel! Je moet daar meer over te weten komen. Dat heb ik gedaan door het boek Meditation and the art of dying van swami Veda Bharati te lezen. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe je door middel van gebed de kunst van een goede dood eigen kan maken.”
Ga je op je sterfbed spijt hebben?
“Nee, ik heb mijn tijd nuttig besteed. Als jong meisje heb ik een keer een klas moeten overdoen. Maar ik heb daar zoveel straf voor gehad, dat ik het verlies met mijn extra inzet ruimschoots heb ingehaald.”
Geloof je in leven na de dood?
“Natuurlijk! Ik ben me ervan bewust dat ik de verlossing nog niet heb bereikt en werk ernaar toe om in mijn volgende leven hogerop de ladder te komen. Ik ben ervan overtuigd dat ik weer geboren zal worden, of het direct wordt of na een poosje, dat weet ik niet. Dat is in handen van God.”
Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Als goede onderwijzeres, vrouw en moeder. Als mijn leerlingen mij later in positieve zin herinneren en mijn man me mist, dan is dat al veel. Zelf heb ik geen kinderen, maar ik heb er drie opgebracht. Met hen heb ik veel meer geluk gehad dan mensen met hun eigen kinderen hebben.”