Ondernemers aan het woord
Faye Fernandes
EIGENAAR Doggy Was- en Trimsalon
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand Faye Fernandes van Doggy Was- en Trimsalon.
Vaak wordt nonchalant omgesprongen met de verzorging van de hond of wordt het als vanzelfsprekend gezien. De viervoeter zit meestal buiten op het erf, eet met de pot mee en verder was je het dier op een blauwe maandag, als tenminste de regen dat niet doet. Vaak zijn het honden van het type asbakkenras. Echte rashonden daarentegen hebben speciale voeding en verzorging nodig. Ze mogen niet alles eten en hun vacht moet om de zoveel tijd goed gewassen en geknipt worden, anders geniet je niet lang van ze. Daar speelt Doggy Was- en Trimsalon op in. Eigenaresse Faye Fernandes ontdekte volgens eigen zeggen een gat in de markt toen zij erachter kwam dat rashonden uit het buitenland worden gehaald, maar hun baasjes helaas vaak weten hoe ze hun kostbare huisdier goed moeten verzorgen.
“Rashonden hebben speciale verzorging nodig en die kennis ontbrak in Suriname. Vandaar dat ik het bedrijf startte om naast het verzorgen van de honden ook informatie te verschaffen aan de eigenaren. Zo proberen wij een bijdrage te leveren aan het diervriendelijker maken van de Surinamer. Toen we in 2007 begonnen, kregen wij poedels die bijvoorbeeld jaren niet geknipt waren. Zij hadden veel klitten in hun uitgegroeide vacht. Het was soms echt verschrikkelijk moeilijk ze te knippen. Sommige honden zagen er ook heel slecht uit, erg onverzorgd. “Nu zie je dat eigenaren beter met de verzorging van hun huisdier omgaan doordat er met hen is gesproken hoe dat te doen.”
Zowel grote als kleine honden worden onder handen genomen. Volgens Fernandes komen mensen voor uiteenlopende behandelingen voor hun huisdier. “Grote honden worden meestal gebracht voor het verwijderen van tandplak en voor het tandenpoetsen. Bij de poedels komt het merendeel voor het bijknippen van hun vacht.”
Het trimmen van honden is voor Fernandes begonnen bij de dierenarts Bansse. Ze assisteerde bij het knippen van honden op de poli. “Een vriendin in Nederland die een hondensalon heeft, leerde mij het vak. In het begin oefenden wij met pekineesjes. Klanten mochten gratis hun hond brengen waarmee wij konden ‘experimenteren’. Gelukkig is het altijd goed gegaan en zo begonnen wij het werk steeds beter te doen. Waren wij vroeger met een grote rashond vijf uur bezig, nu zijn we binnen een uur klaar. Wij hebben drie jaar ervoor uit moeten trekken om de hondensalon op te zetten. We hebben geoefend, trainingen gevolgd en veel geleerd in de beginperiode.”
Het werk is allesbehalve makkelijk en simpel. Probeer maar eens een hond stil te krijgen om zijn haren te knippen of in zijn oren te ploeteren. Fernandes kan met haar collega Elli Ferreira op een opmerkelijke wijze de honden tot rust brengen, terwijl zij de honden een grondige beurt geven. “Het is niet een schaar pakken en knippen zoals bijvoorbeeld bij de kapper. Honden moeten met speciale scharen geknipt en met apparaten getrimd worden. Daarnaast is het geduldig werk. Vandaar dat wij ons ook geen zorgen maken over concurrentie, want als anderen denken dat het makkelijk en snel geld verdienen is, dan kunnen zij beter niet te beginnen.”
Het doel van Fernandes is om de hondensalon tot de plek te maken waar een ieder terecht kan met vragen, voor informatie en voor de behandeling van zijn of haar trouwe viervoeter. Kortom, dé verzorgplek van de hond in Suriname. Zo haalt zij speciale producten uit het buitenland zoals hondenshampoos, conditioners en vlooienmiddelen, omdat elke hond weer anders reageert op een bepaald merk of product. “Wij willen ook binnen korte termijn het verven van de vacht van honden introduceren in Suriname. Verder zijn er altijd leuke spullen te vinden voor de hond, van speeltjes tot hondenkleding.”
Een hondenpension is gekoppeld aan de salon, voor eigenaren die met vakantie gaan en hun dier in veilige handen willen achterlaten. Klanten worden tegemoet gekomen met een gratis behandeling na een volle behandelingskaart.
Fernandes is blij dat het de laatste vijf jaar beter gaat met de verzorging van dieren en vooral huisdieren in Suriname. “Er is een asiel, de dierenbescherming doet aan sterilisatie van straathonden en eigenaren verzorgen hun dieren beter. Ook zijn er steeds meer aparte honden in Suriname geïmporteerd. Er zijn nu zoveel verschillende hondenrassen waarvan je soms niet eens wist dat ze al in Suriname waren.”
Volgens Fernandes doen Surinamers er goed aan hun houding ten aanzien van honden te veranden. “Mensen moeten beseffen dat honden niet gewoon op het erf geplaatst moeten worden,
maar soms ook gewoon in huis kunnen lopen. Ze moeten alleen goed worden getraind om zich te gedragen.”