Gesignaleerd
Rooksignalen
Het is een fascinerend gegeven: in deze tijd van internet en ruimte-excursies, leven er op aarde nog volken waarmee we nooit contact hebben gehad en waarvan we ook niets weten. In Brazilië zijn het er zeker vijftien, die verstopt in het Amazonewoud leven. Maar in 1995 wordt twintig kilometer van de bewoonde wereld, in het bos, tot stomme verbazing van iedereen, een groepje van elf onbekende primitieve Indianen ontdekt. Ze leven zoals ze al duizenden jaren deden en verdedigen zich met pijl-en-boog als houthakkers hun bos binnendringen. Het is een even spannend als schokkend eenentwintigste-eeuws evolutiesprookje. En de ontmoeting met deze Indianen blijkt ook een confrontatie met onze eigen normen en vanzelfsprekendheden.
Rooksignalen, Ineke Holtwijk, 2007, Uitgeverij Atlas, ISBN 9789045006994
Jagernath Lachmon, een politiek testament
Een maand voor zijn dood, lukte het journalist Roy Khemradj de nestor in de Surinaamse politiek, Jagernath Lachmon, uit te nodigen voor een uitvoerig interview. Lachmon overleed op 19 oktober 2001 op 85-jarige leeftijd en was de onbetwiste leider van de Hindostaanse gemeenschap in Suriname. Hij was de hoeder van de democratie en bewaker van het machtsevenwicht tussen de twee grootste bevolkingsgroepen, de Hindostanen en de Creolen. Khemradj maakte van het interview een televisieportret, een radiodocumentaire en een boek. Het boek geeft een integrale weerslag van de gesprekken, aangevuld met uitleg en een kort historisch overzicht.
Jagernath Lachmon, een politiek testament, Roy Khemradj, 2002, Kit Publishers, ISBN 9068325299
Soeng Ngie’s Keukengeheimen Bakaa Boto
Om Surinamers warm te maken voor het ‘Chinees Koken’ is de Firma Soeng Ngie in 2001 een culinair programma begonnen met de naam Soeng Ngie’s Keukengeheimen. Deze werd op de verschillende Surinaamse televisiestations uitgezonden. Chefkok Micle Fung verzorgt het programma op zijn eigen gezellige manier en op de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Zoals in het binnenland. In de serie Bakaa Boto bereidt hij schotels die zelfs in gerenommeerde restaurants in Paramaribo niet worden geserveerd. Zijn schotels komen voort uit eigen creativiteit. Hij demonstreert het bakken van brood op een primitieve manier. Soeng Ngie’s Keukengeheimen Bakaa Boto is ook op dvd uitgebracht en te koop bij de firma Soeng Ngie.
Soeng Ngie’s Keukengeheimen Bakaa Boto, 2011
Sindja Waré
De nieuwste muziek cd van de Inheemse kaskawi-formatie Eseké Matoko heet Sindja Waré. De band heeft met haar eigen soort inheemse kaseko-stijl furore gemaakt in Suriname en de buurlanden Guyana en Frans-Guyana. De vijf tracks vertellen de belevenissen op een plantage bij een familiebezoek. De jonge generatie inheemsen woont en werkt in de stad. Een familiebezoek in het dorp van herkomst, is meestal een reden tot feesten. In Sindja Waré wordt het aanschouwen van de ochtendzon en de frisse natuur na een lange feestavond bezongen. Zangeres ‘Miertje’ roept in Owien Keta Tong alle inheemsen op een eenheid te vormen. Dit is de enige track waarin zowel in het Karaïbisch als Arowakse taal wordt gezongen.
Sindja Waré, Eseké Matoko, 2011, Production Shareef Audio