Op 21-12-2012, 21.12 uur houdt de wereld op te bestaan
Het gedonder van de bombels galmt nog na terwijl we elkaar een stevige brasa geven en het beste voor het nieuwe jaar toewensen. Maar vraag uzelf af of het allemaal nog wel zin heeft, want het einde is nabij. In december houdt de wereld waarin wij nu leven namelijk op te bestaan. Het Moment der Waarheid, het Uur U of, in Bijbelse bewoordingen, de Dag des Oordeels staat voor de deur. Dus als u in uw aardse leven nog iets recht te zetten, uit te praten of op te biechten heeft, dan moet u dat snel doen.
Toegegeven, de laatste jaren is het allesbehalve een pretje op deze aardbol; nine-eleven, Osama Bin Laden, even bloederige als zinloze Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan, tsunami’s en overstromingen in Azië, verwoestende aardbevingen in Haïti en Nieuw-Zeeland, een Arabische Lente, hongersnood en -dood in de Hoorn van Afrika. Om nog maar te zwijgen over de toegenomen zware criminaliteit, zwerversmoorden, corrupte politici en andere ongemakken in eigen land. Het zijn geen zaken om vrolijk van te worden. Volgens onheilsapostelen zijn het de voorbodes van wat ons te wachten staat: het einde der tijden op 21 december van dit jaar. En wel om 21.12 uur Maya-tijd precies.
De zwartkijkers baseren hun sombere toekomstbeeld op de cyclische Tzolkin-kalender van de inmiddels uitgestorven Maya’s.
Die kalender zag op 11 augustus 3114 voor Christus het levenslicht. In tegenstelling tot de meeste andere in de wereld gehanteerde kalenders, wordt op de Maya-kalender niet iedere keer een jaar bijgeteld, maar afgetrokken. En u raadt het al: op 21 december wordt het jaar nul bereikt, ofwel houdt de tijd op te bestaan.
Wat 21 december 2012 zo bijzonder maakt, is dat niet alleen de Maya’s op die dag het einde voorzien. In de Soemerische cultuur (Soemerië is volgens de overlevering een land dat drie- tot vierduizend jaar voor Christus vermoedelijk in het huidige Irak lag) tekende men op kleitabletten sterren en planeten. Geen negen planeten, zoals die bij ons bekend zijn (de dwergplaneet Pluto meegerekend), maar tien. Die tiende planeet wordt Nibiru genoemd, maar staat, mysterieus als deze is, meer bekend als Planeet X. Hij zou verscholen zitten achter de planeet Jupiter. Volgens berekeningen van wetenschappers die in de tiende planeet geloven (en dat zijn er niet veel), zal de planeet op 21 december 2012 het dichtst bij de aarde en zichtbaar voor iedereen zijn, zoals dat iedere zevenduizend jaar zou zijn gebeurd. Dat is volgens de gelovers niet best, want het brengt traditiegetrouw een ingrijpende verandering op aarde met zich mee. We moeten op 21 december dus voorbereid zijn op dubbel onheil.
Galactische gebeurtenis
Nu is de aangekondigde Planeet X-ellende nog minder waarschijnlijk dan de voorspelling van de Maya’s. In 2003 zou de planeet ook al richting aarde zweven, maar dat gebeurde niet.
De meest serieuze uitleg over wat de Maya’s hebben voorzien, komt van onderzoeker John Major Jenkins. Hij koppelt een zogeheten zeldzame galactische gebeurtenis aan het aflopen van de betreffende kalender. Op 21 december, de dag van de zonnewende, vindt de uitlijning van de zon plaats met de galactische equator op het vlak van ons Melkwegstelsel (zeg maar de evenaar van de Melkweg). Dat gebeurt maar eens in de 26.000 jaar. Een geruststelling is dat de aarde het al die vorige keren gewoon heeft overleefd. Bovendien wordt de Maya-kalender door uiteenlopende wetenschappers verschillend geïnterpreteerd: het kan zijn dat er ‘rekenfoutjes’ zijn gemaakt en dat de wereld pas in 2208 of 2220 vergaat. Dus dat is pas een zorg voor toekomstige generaties.
Diepzinnig bezinnen
Maar ja, stel dat men het toch bij het rechte eind heeft en een allesvernietigende meteoor inslaat of de aarde implodeert en we met huid en haar in een zwart gat worden gezogen?
Heeft het dan nog wel zin om de komende maanden zo door te leven zoals we altijd hebben geleefd? Kunnen we niet beter volop gaan genieten van de tijd die ons nog rest, bijvoorbeeld door te feesten en lol te maken? Of door te gaan bidden en diepzinnig te gaan bezinnen? Waarom zou u die nieuwe auto nog kopen, uw huis een schilderbeurt geven of uw abonnement op Parbode verlengen? En waarom kibbelen politici dag in en dag uit in de Nationale Assemblee? Ze maken zich druk over Meerjaren Ontwikkelings Programma’s en andere onbeduidende zaken. Totaal overbodig als we de Maya’s mogen geloven. Of toch niet? “Natuurlijk heeft dat nog zin”, zegt Carl Breeveld, parlementariër namens DOE en bekend christen. Hij hecht weinig waarde aan de Maya-voorspelling, al gelooft hij wel in een ‘einde’. “Maar om met de woorden van kerkhervormer Maarten Luther te spreken: ‘Als ik wist dat Christus morgen terug zou komen, dan zou ik vandaag nog een boom planten’. Ten aanzien van de prognoses van de Maya-kalender is mijn houding dezelfde. In onze context praat men over de wederkomst van Christus. Veel is over de eindtijd voorzegd. Alleen zijn exacte data nooit genoemd. Het enige dat gezegd wordt, is dat je waakzaam moet zijn. Deze berichten stemmen wel tot nadenken en laten ons een beroep doen op onze geestelijke potentie. Onder alle omstandigheden is verdieping op dit vlak heilzaam, of het einde nu morgen of over duizend jaar zou zijn.”
Sherida (25) zit wel een beetje in haar maag met wat misschien staat te gebeuren. Wat vooral te maken heeft met het feit dat ze Jehova’s getuige is. Jehova’s voorzien al eeuwen dat de wereld ten onder gaat en dat 144.000 mensen (Jehova’s dus) het voorrecht hebben op een paradijselijke voortzetting te mogen rekenen. Een soort wishful thinking ten koste van de andere aardbewoners. “Ik weet niet zo goed wat ik moet denken. Het zou kunnen gebeuren op 21 december, maar ook een andere keer. De enige die dat weet is Jehova zelf, daar vertrouw ik op. Ik ben er in ieder geval klaar voor.”
Ongelovigen hebben al helemaal geen boodschap aan wat de Maya’s hebben voorzien. “Nee man, wat moet ik daar nou mee”, roept Nabesing Ajeki stellig. De beleidsadviseur van minister Diko van Regionale Ontwikkeling en ex-penningmeester van de BEP, zegt ‘puur’ in het leven te staan. “Ik ben een natuurmens zonder geloof. Ik leef mijn leven gewoon door, er zal toch niets veranderen, Maya-voorspelling of niet. Onze toekomst hebben we zelf in de hand.”
Zo denken de meeste mensen erover. Nu maar hopen dat we tegen die tijd een gokje mogen wagen bij Suribet: vergaat de wereld wel of niet? U kunt met een gerust hart al uw geld op dat laatste zetten; mochten de sceptici tegen alle verwachtingen in gelijk hebben dan heeft u er toch niets meer aan. De kans is echter levensgroot dat u zich op 22 december een spekkoper mag noemen.
Eindtijdprofeten |
Zolang als mensen kunnen denken, vrezen zij al het einde der tijden. Angst voor het onbekende, voor natuurkrachten, onze eigen nietigheid en de angst voor de dood overtuigen mensen ervan dat er goden of andere krachten zijn, die de wereld kunnen vernietigen. Ook in onze tijd bestaan eindtijdprofeten die verkondigen dat het einde van de huidige wereld snel zal komen. Niet zelden vanuit een religieuze overtuiging. Het einde kenmerkt zich dan meestal door de wraak of boosheid van een god, die het ongehoorzame gedrag van de mensheid niet langer kan aanzien en besluit in te grijpen met vernietiging, dood en verderf. De machtige god zal de hele schepping vernietigen en alle mensen en dieren, goed en kwaad, wegvagen. Over het algemeen creëert deze god de wereld opnieuw en zet er daarna volmaakte mensen op, die geen verkeerde verlangens meer hebben. Het komt ook voor dat die god een uitzondering maakt voor de rechtvaardigen. Dat zijn natuurlijk de eindtijdprofeten zelf. Vooral in de Verenigde Staten doen onheilvoorspellers met regelmaat van zich spreken. Zo had volgens enkelen van hen in mei 2011 het lot van de aarde al bezegeld moeten zijn. Het tegendeel bleek echter waar, getuige het feit dat we allemaal nog vrolijk rondlopen. Gelukkig voor al die doemdenkers staat nu 21 december 2012 voor de deur. Honderden Amerikanen hebben zich inmiddels verschanst in sekteachtige communes, in de oprechte veronderstelling dat alleen zij ook na deze Dag des Oordeels mogen voortleven. |