Gesignaleerd, januari 2012
K’ranti! De Surinaamse pers 1774 – 2008
Het eerste overzichtswerk van de geschiedenis van de gedrukte media in Suriname. Het boek is opgedragen aan oud-journalist Archie Sumter, die destijds het initiatief nam om dit werk samen te stellen. Hij overleed echter voordat hij het werk kon afmaken. Tien Surinaamse en Nederlandse auteurs namen de fakkel over en leverden een bijdrage aan de uiteindelijke totstandkoming van het boek. Ze willen een aanzet geven tot verdere discussie en onderzoek naar de Surinaamse persgeschiedenis.
De hele geschiedenis vanaf de achttiende eeuw wordt behandeld. Van de allereerste krant uit 1774, de pers in de nadagen van de slavernij en de tijd daarna, van de roerige jaren van onafhankelijkheid en staatsgreep tot de situatie in 2008.
K’ranti! – De Surinaamse pers 1774-2008, 2008, Kit Publishers, ISBN 9789068325355
Laatste gouverneur, eerste president
Middernacht van 24 op 25 november 1975 eindigde de ambtsperiode van Johan Ferrier als gouverneur van Suriname. Kort daarna werd hij als eerste president van de Republiek Suriname beëdigd. Ferriers tragiek is dat hij het hoogste ambt bekleedde toen dat ideaal in 1980 getorpedeerd werd. Hij bleef nog een half jaar president van het ‘nieuwe’ Suriname dat de militairen wilden scheppen. Ferrier vertelt ook over zijn leven en loopbaan als onderwijzer, padvinder, voetballen, vakbondsman, volksvertegenwoordiger, pedagoog, minister-president, raadadviseur, directeur van een mijnbouwmaatschappij, gouverneur, president en onbezoldigd burger in Nederland. Het boek is gebaseerd op tientallen gesprekken die de auteur in het voorjaar en de zomer van 2005 met Ferrier voerde.
Laatste gouverneur, eerste president, John Jansen van Galen, 2005, KITLV Uitgeverij, ISBN 9067182656
Ton Sourire
Ton Sourire is de nieuwste hitsingle van Ray Neiman. Dit zoukgetinte nummer is bedoeld voor iemand van wie je veel houdt. Neiman zingt in het Frans, Surinaams en Engels dat hij dicht bij zijn geliefde wil zijn. ‘That’s why I wanna be close to you. Mi ab joe nodig’. Deze codeswitch waarbij drie verschillende talen gebruikt worden, klinkt verbazingwekkend goed. Het nummer en de bijbehorende clip zijn een voorbode van zijn nieuwste, derde cd, die dit jaar uitkomt. Neiman staat bekend om hits als ‘Destiny’, ‘Viens’, ‘Love’ en ‘Fils du People’. In de meeste van zijn liederen zingt hij een stukje Sranan. Op deze manier wil hij zijn geboorteland Suriname bekendheid geven. De zanger woont in Frankrijk.
Ton Sourire, Ray Neiman, 2011
Panna!
Panna is ontstaan op een van de vele voetbalpleintjes in Amsterdam en is daarmee onlosmakelijk verbonden met de straat. Hoe populair de straatvoetbalhelden ook zijn, op straat valt er niet veel geld te verdienen.
Veel jongens dromen dan ook van een carrière bij een profclub.
De hoofdpersonen van de filmdocumentaire Panna!, Mitchell en Said, groeien op in Amsterdam-West. De jongens gelden als enorme talenten. Ze hebben meerdere straatvoetbaltoernooien gewonnen. De hoofdpersonen willen slagen in het voetbal, omdat ze dit als enige mogelijkheid zien om te ontsnappen aan de verleidingen van de straat.
Maar om hun doel te bereiken is talent alleen niet genoeg, ze zullen vooral veel doorzettingsvermogen en wilskracht moeten tonen.
Panna!, Nordin Lasfar, 2007, Productie IKON