Stilstaand Toerisme Suriname
Een cayenna granman. Zo noemen we in Suriname een situatie die zich maar voortsleept, waarbij niemand zichzelf in staat acht er iets aan te doen. Zo zit het met het toerisme in ons land. Iedereen zegt maar wat, een verandering is echter nergens te bespeuren.
Guno Castelen was van 2000 tot 2005 minister van Transport, Communicatie en Toerisme. Een van de betere bewindslieden in dat kabinet. Zijn kantoor was toegankelijk en hij had altijd een open oor voor belanghebbenden in de toerismesector.
Onder hem werd geïnitieerd dat de Stichting Toerisme Suriname (STS) kon beschikken over twee USdollar per vertrekkende passagier. Echter wist hij als geen ander dat het grootste probleem lag in het aannemen van de Toerismewet, die ervoor zou zorgen dat het ontvangen geld, goed en gericht besteed zou worden.
Het heetste hangijzer van dat wetsvoorstel, dat na Castelen op het bord van zijn opvolgers Alice Amafo, Richel Apinsa (die de twee USdollar-regel weer introk) en nu Falisie Pinas kwam te liggen, is het benoemen van een bekwame directeur.
Het bedrijfsleven dat in het bestuur van de stichting vertegenwoordigd is, wil een technocraat en zoals altijd wil de politiek een loyalist. Daarmee is gelijk de cayenna granman van de hele overheid bij naam genoemd. Het is dus mooi en goed bedoeld als Castelen tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement zegt dat de heffing van twee USdollar die STS kreeg, gewoon weer ingevoerd kan worden.
Maar mooier nog zou het zijn om eindelijk eens die Toerismewet erdoor te krijgen. Ook zouden binnen die wet standaarden en normen opgenomen moeten worden voor de hele sector. Dan zouden de ondernemers eindelijk weten dat niet een ieder die een busje en een kamertje extra heeft, toeristen mag begeleiden en opvangen.
Dan zullen touroperators hun
verantwoordelijkheid jegens hun werknemers en de mensen in het binnenland, van wie ze diensten inkopen, ook na moeten komen. Wat je krijgt met de invoering van die wet, is een sterke toerismesector die condities schept voor een aangename reiservaring, in plaats van dat gehaaste non-professionalisme dat zich nu overal manifesteert.
Dat is nu meer dan ooit nodig, vanwege het opheffen van de visumplicht voor diasporaburgers en de mogelijkheid dat deze maatregel voor de gewone toerist ook mogelijk zal zijn.
Door eenvoudig de twee USdollar extra inkomsten van de STS onder leiding van Armand Lie A Young te heractiveren, zal precies datgene gebeuren wat voorheen al gebeurde. Geld op, geen adequate verantwoording en geen enkel tastbaar resultaat.
Het enige goede dat Apinsa deed, toen ze doorhad wat voor een bodemloze put STS nu is, is de geldkraan dichtdoen.