Het politiekorps lanceert ‘KPS-alert’
Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft ‘KPS-alert’ gelanceerd. Door middel van sms’jes zal de samenleving onder meer betrokken worden bij de opsporing van personen en voertuigen. De launch werd verricht door waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie, door een sms-bericht te sturen naar minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie. ‘Help zoeken naar gezochte personen en voertuigen. Steun de veiligheid in Suriname’, luidde het bericht. Ook informatie over calamiteiten, grote branden en filevorming zal worden gestuurd. Het gaat nu vooralsnog om vijfhonderd personen die een KPS-alert zullen ontvangen, allen Tele G-abonnees.
1,2 miljoen dollar nodig voor gevangeniscorruptie
Gedetineerden maken er praktijk van om vanuit de gevangenis burgers op te lichten. Meestal blijft dat ongestraft omdat moeilijk te achterhalen is wie de daders zijn. De gevangenisoplichters beschikken over mobiele telefoons en krijgen daarbij hulp van een “kleine groep corrupte penitentiaire ambtenaren”, aldus Edward Belfort, onderdirecteur Deliquentenzorg van Justitie en Politie. Hij heeft een plan ingediend van 1,2 miljoen USdollar bij de regering voor bestrijding van de gevangeniscorruptie. Hiermee zullen onder meer digitale netwerken, camera’s en scanners worden geïnstalleerd in de huizen van bewaring. Belfort ziet dat als ‘enige oplossing’.
Weg malaria, hallo dengue
In Suriname mag malaria vrijwel helemaal zijn uitgeroeid, maar dit jaar was voor derde maal sprake van een dengue-epidemie. Honderden mensen zijn in ziekenhuizen beland met wat ook wel knokkelkoorts heet. Vier overleden er. Tijdens de piek waren er veertig opnamen per week. Het Militair Hospitaal moest bijspringen vanwege het ontstane tekort aan bedden. Het virus wordt overgebracht door de denguemuskiet in voornamelijk het kustgebied. Suriname werd ook in 1999 en 2000 getroffen door een dengue-epidemie. Toen stierven vijftien mensen. In veel eerder stadium hadden het Bureau Openbare Gezondsheidszorg (BOG) de alarmbel geluid. Maar het BOG werd persoonlijk teruggefloten door minister Waterberg van Volksgezondheid. “Op grond van de sterke toename, kunnen wij nu spreken van een epidemie”, ging Volksgezondheid alsnog overstag. Vooral woonerven waar veel rommel ligt, zoals autobanden met daarin waterplasjes, zijn favoriete broedplaatsen voor denguemuskieten.
Suriname blijft onveranderd groen
Suriname is de afgelopen twaalf jaar er niet significant minder groen op geworden. Dat blijkt uit de door Conservation International (CI) gepresenteerde Forest Covermap. Voor deze boskaart zijn de nieuwste technologieën gebruikt, zoals ‘remote sensing’, waarmee via satelliet en radar kan worden waargenomen wat er op de grond gebeurt. Ook de soorten vegetatie is op veel plekken geclassificeerd. Minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) nam de kaart in ontvangst, samen met het rapport en de ruwe data die het onderzoek heeft opgeleverd. Het project duurde twee jaar en werd gefinancierd door de Duitse staatsbank KFW voor 135.000 euro. Nieuwe gegevens op basis van grondonderzoek kunnen digitaal worden aangevuld.
Regering wil stuwdam in bezit
Het is Suriname menens de Afobaka stuwdam in haar bezit te krijgen. Dit jaar zullen hierover formele gesprekken worden gestart met de eigenaar, bauxietmaatschappij Suralco. Volgens de Brokopondo-Overeenkomst van 1963 is de stuwdam aangelegd omdat extra energie nodig zou zijn voor de aluinaardesmelterij te Paranam. Nu die in 1999 werd gesloten en overgebracht naar Trinidad, is er geen sprake meer van ‘meerwaarde’ en zou Suralco nu een ‘oneigenlijke’ grootleverancier van elektriciteit zijn geworden. Suriname meent daarom contractueel de rechtmatige eigenaar van de stuwdam te zijn. “Wij denken dat die claim rechtvaardig is”, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Tussen 2008 en 2010 kreeg Suriname een fikse energierekening van honderd miljoen USdollar, gebaseerd op de wereldmarktprijs voor olie.
Overeenstemming begrafenis granman Gazon
Granman Gazon Matodja, het op 1 december overleden grootopperhoofd der Aukaners, wordt in de eerste week van maart begraven. Gazon krijgt geen staatsbegrafenis en ook geen uitvaart met met staatseer. Hij zal volgens de tradities van zijn familie en stam worden begraven. “Zonder bemoeienis van de overheid”, zegt minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling. Wel heeft de overheid, gezien de autoriteit die Gazon was, vijfhonderdduizend srd beschikbaar gesteld voor de rouwplechtigheden. “Dat geld zal worden gebruikt voor voeding, transport en drank. Er gaan behoorlijk veel mensen naar de begrafenisplechtigheid, vooral personen uit de omliggende dorpen.” Gazon, die 91 werd, was sinds 1966 grootopperhoofd en daarmee het langst regerende opperhoofd in Suriname. Hoe belangrijker iemand was, des te langer duren volgens traditie de rouwplechtigheden voorafgaand aan de teraardebestelling.
Insulineoorlog tussen SZF en apotheken
Wie aan diabetes (suikerziekte) lijdt en afhankelijk is van de insuline penfill, kan maar beter niet bij het Staatsziekenfonds (SZF) verzekerd zijn. De Vereniging van Apothekers Suriname (VSA) is boos op het SZF vanwege het eenzijdig wijzigen van de voorwaarden voor de penfill. Het SZF verdenkt apothekers ervan de penfill veel voordeliger in te kopen en daardoor een ongeoorloofde winstmarge maken. Omdat de inkoopprijs ontbreekt op de declararies van particuliere apotheken, weigert SZF uit te betalen. “Deze eenzijdige werkwijze van het SZF is in strijd met de geldende overeenkomst met de apotheken”, aldus de VSA. De penfill is overigens wel verkrijgbaar bij de SZF-apotheken, maar die zijn niet zo wijdverbreid als particuliere apotheken.
Venezolaanse olielijn eindelijk open
Eindelijk heeft Suriname de eerste langverwachte olieleveringen uit Venezuela. De PetroCaribe-deal werd al in 2005, ten tijde van de regering-Venetiaan, gesloten. Maar het kwam tot niet meer dan een proeflevering in 2008. Het gaat niet om goedkopere olie, want Venezuela is gebonden aan prijsovereenkomsten binnen OPEC. Suriname mag veertig procent van de vraagprijs tegen een zachte rente langlopend aflossen. Het komt neer op een lening tussen de twintig en 25 miljoen USdollar. Maar zolang alles gesmeerd loopt zullen toekomstige generaties niet met de schulden opgezadeld zitten. Ook zullen ontwikkelingsprojecten uit de opbrengsten worden gefinancierd.
Hoofdlijnen akkoord met Iamgold
De regering en het Canadese Iamgold zijn het in hoofdlijnen eens geworden over de ruim achthonderd miljoen USdollar investeringen in de uitbreiding van de Rosebel Goudmijn (RGM). In de zogenoemde ‘Heads of Agreement’ zijn de hoofdelementen van de definitieve overeenkomst vastgelegd. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen noemt de ondertekening ‘een belangrijk tussenstation’. De achthonderd miljoen USdollar kostende investering ligt vier keer hoger dan de initiële investering die in 2004 is gedaan.
Lange rijen voor verhoogde kinderbijslag
Ouders zijn blij met de tienvoudige verhoging van de kinderbijslag, van drie naar dertig srd per kind. Met een maximum van vier kinderen per gezin, dat wel. Bij de eerste uitbetaling stonden er lange rijen bij de kantoren van Sociale Zaken. Voorheen vonden veel ouders het niet de moeite waard omdat het amper meer opleverde dan de kosten voor de busrit. Nu werd ook in één keer voor zeven maanden uitbetaald, ofwel 210 srd per kind. En dat tikt bij vier kinderen behoorlijk aan. Sinds de verhoging bekend werd gemaakt, is landelijk het aantal ingeschreven kinderen bij Sociale Zaken met vijftig procent toegenomen naar ruim 42.000 personen.
Schimmig spel rondom ‘Cubaanse’ oogpatiënt
Surinaamse oogartsen weigeren patiënten te behandelen die voorheen zijn behandeld door hun Cubaanse collega’s. Althans, volgens minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Tijdens uitwisselingsprojecten zijn veel oogpatiënten goedkoop of kosteloos behandeld door de Cubanen. Nu zouden Surinaamse oogartsen weigeren de behandeling voort te zetten. “Ze worden als paria’s behandeld”, stelt Waterberg. Maar Surinaamse oogartsen zeggen dat het om patiënten gaat bij wie behandeling niet langer baat heeft. Veelal tasten zij ook in het duister over welke behandeling de mensen in Cuba hebben ondergaan. Door de lange wachtlijst van zevenduizend personen die is ontstaan, wil Waterberg dat de Cubaanse artsen weer op bezoek komen. Maar Cuba zit momenteel krap bij kas en wil dat zijn artsen nu wel worden gehonoreerd.
REDjet strijkt neer op Zanderij
SLM zag geen brood in lijnvluchten naar en van Barbados, maar de Barbadiaanse prijsvechter REDjet daarentegen wel. REDjet heeft de licentie verkregen om op Suriname te vliegen. Dit gebeurde op verzoek van Barbadiaanse regering. REDjet begon mei vorig jaar met goedkope vluchten tussen Barbados en Guyana. Het concept sloeg aan. Intussen zijn er ook vluchten naar Trinidad en Tobago, Jamaica en St. Lucia. Voor Antigua zijn eveneens de landingsrechten verkregen. REDjet biedt al voor tien USdollar tickets aan (enkele reis). Dat is echter wel exclusief luchthavenbelasting en andere toeslagen.
Telesur stuit negatieve kentering
De bijdrage van Telesur aan de staatskas is voor het vierde jaar op rij gedaald. Werd in 2010 nog ruim twintig miljoen USdollar afgedragen, vorig jaar nam dit fors af naar 13,3 miljoen dollar. In 2007 was dat nog 45 miljoen dollar. Dit heeft direct te maken met de komst van concurrenten Digicel en Uniqa. Toch is er sprake van stuiting van een negatieve kentering. In vergelijking met vorig jaar is de winst na belasting met 71 procent toegenomen naar 9,7 miljoen dollar. Dit is mede gelukt door het drukken van personeelskosten. Telesur verdient het meest aan mobiele telefonie.
Sarkozy wil integratie in grensgebied
De Franse president Nicolas Sarkozy wil aansturen op integratie tussen Suriname en Frans-Guyana. Met name in de gebieden langs grensrivier Marowijne, ziet Sarkozy ‘veel mogelijkheden’ voor samenwerking. Hierover heeft hij een brief gericht aan president Bouterse. “Daarin heb ik hem gevraagd vooral bij de grens maatregelen te treffen tegen illegale goudwinning”, aldus Sarkozy. Suriname zal binnenkort aan de Marowijnerivier een post neerzetten met achttien politieagenten. In januari vielen op het goudveld Dorlin, aan Frans-Guyanese zijde, negen doden bij een afrekening tussen twee rivaliserende bendes.