Gesignaleerd, maart 2012
Alles voor de vrede
In de mondelinge overlevering wordt Boston Band hooggewaardeerd als stamvader, verzetsstrijder, schrijvende ex-slaaf en initiatiefnemer voor vrede. Boston arriveerde vermoedelijk na het jaar 1749 in Suriname en stierf in 1766. In het midden van de achttiende eeuw werd hij één van de leiders van rebellerende slaven in Oost-Suriname. Hij kon lezen en schrijven en werd kapitein bij de Marrons. Boston heeft door zijn correspondentie met het koloniaal bestuur in Suriname de vrede tussen dat bestuur en de Marrons in het oosten bewerkstelligd en vorm gegeven.
Alles voor de vrede, de brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763, Frank Dragtenstein, 2011, Amrit Consultancy, ISBN 9789074897532
Samenspel
Samenspel is een boek vol korte verhalen en gedichten, gebaseerd op het samenspel tussen proza en poëzie, tussen oud en nieuw, tussen Suriname en Nederland, tussen ernst en humor, tussen visueel en auditief, tussen schrijvers en lezers, tussen broer en zus. Het boek is overzichtelijk opgesteld door het in te delen in clusters, waardoor elk genre de aandacht van de lezer vangt. Bij het boek hoort een cd met een hoorspel en twee waargebeurde vertellingen, waarbij de luisteraar zijn of haar eigen fantasie kan gebruiken om de personages gestalte te geven.
Samenspel, Orlando en Lydia Emanuels, ten bate van LEF (Lydia Emanuels Foundation), 2012
De grootste successen van Max Woiski
De tracklisting van deze lp is praktisch identiek aan de lp Woiski a go go (Live recording at La Tropicana), met dit verschil: Woiski a go go bevat de track ‘Orfeo Negro’, die niet op De grootste successen staat; terwijl de laatste lp de track ‘Manha de Carnaval’ bevat, die weer niet op Woiski a go go staat. Max Woiski Jr. trad vooral op in zijn eigen club La Tropicana, aan de Leidsedwarsstraat in Amsterdam. In zijn orkest zaten de Surinamers Raul Burnett (conga’s), Steve Boston (timbales), Johan ‘Groentjie’ Groenberg (percussie) en de Nederlanders Jan Jacobs (bas) en Ronald Langestraaten (piano).
De grootste successen van Max Woiski, Max Woiski Jr., 1970, CNR Records
Bang (voor altijd) bang
Op 25 februari 1986 begon in opdracht van Desi Bouterse het gevecht van het Nationaal Leger tegen het ‘Jungle Commando’ van Ronnie Brunswijk. Deze strijd duurde ruim vier jaar. Sinds die tijd lijdt een aantal soldaten aan het Post Traumatic Stress Syndrome (PTSS). Voor hen is de oorlog nooit opgehouden. In een laatste poging de oorlog uit hun ziel te bannen, gaan ze in deze documentaire samen terug. Ze ondernemen een therapeutische tocht naar het slagveld van de Binnenlandse Oorlog. Terug naar de pijn van toen, naar de plekken waar ze ’s nachts in hun slaap al duizend keer waren, maar in werkelijkheid sinds de oorlog nog niet één keer zijn geweest.
Bang (voor altijd) bang, Roel van Broekhoven,
Productie NPS, 2001