Ondernemers aan het woord
Nancy Chee (38)
directeur van Chee’s Jewelry & Watches
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand: Nancy Chee, directeur van Chee’s Jewelry & Watches.
“Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Nancy Chee, directeur van Chee’s Jewelry & Watches, trots. “Vanaf het moment dat ik voor het eerst in de winkel stond, was ik verliefd op het ondernemerschap. Ik keek altijd op naar mijn vader, met de gedachte dat ik ooit ook een eigen zaak zou runnen.” Haar vader, Yuk Kee Chee, kwam in de zestiger jaren naar Suriname als horlogemaker. Na een aantal jaren in loondienst gewerkt te hebben, durfde hij het aan om zijn eigen weg in te slaan: aan zijn eigen tafeltje in een juwelierzaak aan de Zwartenhovenbrugstraat, schuin aan de overkant van Bennie’s Lighting, ging hij zijn waar verkopen.
Een vriend hielp hem met zijn correspondentie, waardoor hij vertegenwoordiger kon worden van bekende horlogemerken, zoals Citizen, Orient en Casio. Vader Chee spaarde en leende geld om zijn wens, een eigen winkel, in vervulling te laten gaan. In 1965 kwam die droom eindelijk uit en opende hij de deuren van een pand aan de Zwartenhovenbrugstraat.
De horlogewinkel werd steeds drukker en in december 1974 verhuisde de zaak naar de Heiligenweg, waar hij nog steeds staat. Vader en moeder Chee stonden zelf in de winkel en hadden maar twee mensen in dienst: één verkoper en één horlogemaker. Maar vader was ambitieus en had in zijn vriendenkring veel sieradenmakers; hij keek verder dan zijn horloges. In 1982 werd de winkel voor de eerste keer verbouwd; de naam veranderde in Chee’s Trading. Vijf jaar later vervaardigde en verkocht Chee zelf zilveren en gouden sieraden.
Vernieuwing
Maar een nieuwe generatie diende zich aan, en daarmee begon er een nieuwe wind te waaien. Uit het huwelijk van vader en moeder Chee waren een jongen en een meisje geboren, John en Nancy. Nadat die hun studie in Nederland voltooid hadden, keerden zij in 1996 terug om hun ouders te helpen in de zaak. Al snel bleek dat de kinderen frisse ideeën hadden voor de toekomst van het bedrijf. Zo vonden zij het gebouw van Chee’s Trading te klein. Het werd uitgebreid, gemoderniseerd en de naam werd veranderd in Chee’s Jewelry & Watches, zodat de klant direct weet wat er ter verkoop wordt aangeboden. John en Nancy hadden veel interesse in de horlogebranche en breidden de collectie uit met horloges van hoge kwaliteit en van bekende merken. Maar ook de sieraden nemen nog steeds een belangrijke plaats in. “Het is mooi om de schoonheid van de vrouw met juwelen te accentueren. Het doet je als ondernemer goed wanneer je klanten ziet met de door jou vervaardigde sieraden”, vertelt Nancy Chee gepassioneerd. “In Chee’s Jewelry & Watches kan je sieraden met de juiste waarde en horloges van originele en trendy merken vinden. Onze producten zijn afkomstig uit Europa, Azië en Amerika, maar we verkopen ook lokaal vervaardigde sieraden.”
Na verloop van tijd ging Nancy de winkel aan de Heiligenweg managen, terwijl John de manager werd van een nieuw filiaal aan de Domineestraat. John besloot uiteindelijk een ander pad in te slaan, zodat Nancy werd belast met het reilen en zeilen van beide filialen.
Nancy was 23 jaar toen zij de zaak overnam; inmiddels is ze moeder van een jongen van een jaar en telt de keten zeven filialen. Vader Yuk Kee Chee is nu 72 jaar en niet meer actief in de zaak, maar geeft waar nodig advies.
De Heiligenweg is de werkplaats van Nancy gebleven, omdat ze daar een plekje heeft waar ze rustig kan zitten en de zaken kan regelen. Ze zorgt er wel voor dat ze elke dag even langs de andere filialen loopt. In totaal heeft ze 32 mensen in dienst. “Ik heb in elk filiaal goede betrouwbare managers die mij ondersteunen.”
Deskundig
Chee’s handelt in gouden sieraden, maar in tegenstelling tot sommige concurrenten wint het bedrijf het edelmetaal niet zelf. “Er zijn mensen die denken dat alle juweliers goudconcessies hebben. Dat hoeft niet zo te zijn. Chee’s heeft zelf geen concessie. Wij kopen goud op van bedrijven die daartoe bevoegd zijn. Er worden ook sieraden uit Hong Kong gehaald, van bijvoorbeeld witgoud, diamant of 24-karaats goud. We halen onze inspiratie voor nieuwe selecties en creaties uit tijdschriften en beursbezoeken in Amerika, Europa en Azië en daarnaast laat ik mijn gevoel ook spreken.” Als hoogtepunt in haar carrière ziet ze de introductie van Zwitserse horloges in de collectie. “Sinds 2005 zijn we vertegenwoordiger van Chopard en sinds 2008 van Tag Heuer.”
Maar niet alles is goud dat er blinkt: ook Chee’s is door dalen gegaan. In 1998 werden sieraden door een stijging van de goudprijs onbetaalbaar, met als gevolg dat er heel wat bezuinigd moest worden. Ook in 2007 nam door de recessie de afzet van luxegoederen als sieraden en horloges drastisch af.
Een van de wensen van Chee is, dat haar bedrijf uitgroeit tot een interna-tionale winkelketen. Maar bovenal wil ze zich inzetten voor de branche. Dat Chee’s trainingen verzorgt voor het personeel, maakt het bedrijf volgens haar uniek. “Mijn grootste droom is om in de toekomst een opleiding voor professioneel horlogemaker en juwelier te laten verzorgen door deskundigen, zodat de beroepsgroep niet doodbloedt. Het zou daarnaast mooi zijn als er een school of bibliotheek in Suriname zou komen op dit gebied. Suriname beschikt maar over weinig mensen die het vak beheersen.”