Grondconflict Pokigron
Het heeft er alle schijn van dat Suriname weer een grondconflict erbij heeft. Het Saramaccaans dorp Pokigron aan Boven-Surinamerivier heeft 16.000 hectare grond toegewezen gekregen. De Stichting tot Wederopbouw Pokigron (Stiwepo), die gemachtigd is namens de bewoners, heeft echter een nadelig contract gesloten met een buitenlandse ondernemer. De bewoners mogen namelijk geen gebruik meer maken van het gebied waar normaal economische activiteiten plaatsvinden. Dit heeft geleid tot onrust en conflicten. Stiwepo gaat opnieuw in gesprek met de ondernemer om de restricties op te heffen.
SVJ regionaal in de bres
De Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft een politie-inval en huiszoeking bij de Trinidadiaanse krant Newsday scherp veroordeeld. Vorig jaar december publiceerde het dagblad over een interne ruzie binnen de commissie die toezicht houdt op de integriteit van ambtenaren en politici. Ken Gordon, voorzitter van die commissie, stelt dat de geheimhoudingsplicht van de commissie is geschonden vanwege de vertrouwelijke informatie in het artikel. Ook bij de journalist die het artikel schreef, Andre Bagoo, deed de politie een inval om zijn bron te achterhalen. “Dit is één van de ergste vormen van schending van persvrijheid die je zonder meer verwerpt en veroordeelt”, zei SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin. Ook Media Association of Trinidad and Tobago (MATT), de Association of Caribbean Mediaworkers (ACM) en de Guyana Press Association (GPA) spraken hun afkeuring uit.
Minder voedselpakketten verscheept
De economische crisis waar Europa onder te lijden heeft, is ook merkbaar aan het aantal voedselpakketten dat naar Suriname wordt verscheept. Er worden beduidend minder dozen en containers verstuurd. Veel Surinamers in Nederland hebben te kampen met werkloosheid en lagere pensioenen. Of deze ontwikkelingen ook invloed heeft op de geldovermakingen is nog niet duidelijk.
Bouterse wil stoffelijke resten De Kom
In opdracht van de regering is de stichting Culturele Educatie bezig te onderzoeken of de stoffelijke resten van Anton de Kom naar Suriname kunnen worden overgebracht. De Kom ligt als verzetsstrijder begraven op het Nederlandse Ereveld Loenen. Ida Does, die een documentaire maakte over De Kom, spreekt van een ‘ongelukzalig idee’. Does is benaderd door Culture Educatie, maar zal op geen enkele wijze hieraan meewerken. De Kom staat immers “voor vrede en gerechtigheid en niet voor dictatoriaal geweld”. Does legt de laatste hand aan een nieuwe documentaire over De Kom en daarin zegt dochter Judith: “Mijn moeder is in Suriname begraven en mijn vader in Nederland. De verbinding blijft.”
President Equatoriaal Guinea bezoekt Suriname
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, de omstreden president van Equatoriaal Guinea, bracht een bezoek aan Suriname om de banden met Latijns-Amerika te versterken. Het West-Afrikaanse land wil een ambassade in Suriname openen en er is gesproken over een rechtstreekse vliegverbinding tussen beide landen. Obiang kwam in 1979 aan de macht door een coup. Zijn oom, die toen president was, liet hij executeren. Equatoriaal Guinea is zesmaal kleiner dan Suriname en heeft ruim zeshonderdduizend inwoners. Vroeger was het één van de armste landen ter wereld, maar door omvangrijke olievondsten sinds eind jaren negentig maakt het een sterke economische ontwikkeling door. Jaarlijks worden zeshonderdduizend vaten olie geëxporteerd; er zijn plannen dit naar één miljoen vaten te tillen.
Hoewel Equatoriaal Guinea inmiddels het rijkste Afrikaanse land per capita is, leeft zeventig procent van de bevolking onder de armoedegrens en worden mensenrechten en persvrijheid met de voeten getreden. Obiang staat internationaal bekend om zijn excessieve giften. Hij bouwde voor een komende vergadering van Afrikaanse staatshoofden voor elke regeringsleider een apart paleis. Vanwege zijn interesse in de Afrikaanse diaspora zou Obiang ook een bezoek brengen aan granman Aboikoni, opperhoofd der Saramaccanen. Dat bezoek werd, tot grote teleurstelling van Aboikoni, vanwege de regen afgelast.
KLM vliegt onverkort op Paramaribo
De KLM ziet ervan af het aantal vluchten naar Paramaribo drastisch te verminderen. Dit naar aanleiding van de beroering die in zowel Suriname als Nederland was ontstaan nadat de vliegmaatschappij dit voornemen vorig jaar bekend had gemaakt. Vooral Surinamers in Nederland lieten van zich horen en vroegen zelfs om politiek ingrijpen. Gevreesd wordt dat de prijzen van tickets bij een verminderd aanbod aanzienlijk zullen stijgen. De KLM stelt dat de vraag seizoensgebonden is en zal de vliegreizen nu evenredig daaraan inzetten.
Bumperstickers voor veiliger verkeer
Het verkeersgedrag in Paramaribo werkt menigeen al tijden op de zenuwen. Het aantal verkeerslachtoffers blijft verontrustend hoog. Vier organisaties hebben de handen ineen geslagen om daarin verandering te brengen. Het samenwerkingsverband opereert onder de naam Diversity, Unity en Safety. Of het helpt moet nog blijken, maar de organisaties zijn begonnen met het uitdelen van bumperstickers; ze hopen daarmee bij te dragen aan een groter veiligheidsbesef onder weggebruikers.
Honderd miljoen voor bestrijding armoede
De regering voegt 46 miljoen srd toe aan de vijftien miljoen USdollar die ter beschikking is gesteld door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor armoedebestrijding. Dit geld zal hoofdzakelijk besteed worden aan voedselzekerheid, huisvesting en naschoolse opvang. Ook de senioren zijn blij gemaakt, want hun langverwachte AOV-verhoging is met terugwerkende kracht uitbetaald. De AOV is met honderd srd verhoogd naar 525 srd.
Smaakvol condoom tegen taboe
Praten over condooms is in Suriname nog steeds taboe. Veel jongeren zijn wel op de hoogte van de gevaren van onveilige seks, maar kopen vanwege schaamte geen condooms. Stichting Lobi heeft daarom een nieuw condoom op de markt gebracht met de hippe naam ‘Cool’. Dit gebeurde in samenwerking met PSI/Caribbean, dat zich regionaal richt op hiv/aids-preventie. De voorbehoedsmiddelen zullen in de toekomst in diverse smaken en stijlen beschikbaar zijn, maar vooralsnog moeten we ‘het’ met de Gold Dotted doen: een geribbeld condoom met mintsmaak. Stichting Lobi stelt dat een condoom “niet alleen veilig maar ook smaak- en sfeervol” moet zijn.
Chinese migratie ‘bewuste tactiek’
De grote golf van Chinese immigranten komt voort uit een bewuste tactiek van bepaalde politieke partijen, met als doel de economische macht van de Hindostanen te doorbreken. Dit stelt sociaal wetenschapper Marten Schalkwijk, zonder de partijen bij naam te noemen. Winkels die voorheen van Hindostanen waren, worden nu gerund door Chinezen. De Aziaten zouden ook worden binnengehaald om het economisch machtige China te vriend te houden. Het gevolg daarvan is, volgens de wetenschapper, dat er minder werk is voor Surinamers. Schalkwijk pleit voor een gericht bevolkingsbeleid om de integratie te bevorderen en voor een gedegen screening van migranten.
Toetreding Caribische Ontwikkelingsbank
Suriname is toegetreden tot de Caribbean Development Bank (CDB). Het wetsvoorstel hiertoe is goedgekeurd in de DNA. Toetreding betekent dat er tegen gunstige voorwaarden geleend kan worden. Het lidmaatschap kost vijftien miljoen USdollar, gesmeerd over zes jaar. Ook particuliere bedrijven kunnen zonder tussenkomst van de regering tot maximaal 750.000 USdollar lenen. De oppositie vreest Griekse scenario’s waardoor Europa in problemen is gekomen en heeft zich daarom onthouden van stemming. Aangehaald werd dat een aanzienlijk deel van de CDB-lidstaten een onstabiele economie heeft.
Politie Suriname scoort laag in de regio
In een uitgebracht rapport over burgerveiligheid in Caricomlanden scoort de Surinaamse politie niet hoog. Vooral de nonchalante houding van agenten naar de burger en hun gebrek aan onpartijdigheid worden benoemd. De politiebond stelt dat er wordt geïnvesteerd om de attitude van het personeel te veranderen.
Vernietigend rapport kinderdagverblijven
Het overgrote deel van de kinderdagverblijven voldoet niet aan de eisen die het Early Childhood Development (ECD) stelt. In het rapport staat dat nog geen vijf van de 32 instellingen zouden mogen openblijven. Volgens het rapport van de Commissie Toezicht op Kinderopvanginstellingen is er een hele waslijst aan tekortkomingen waargenomen bij verrassingsbezoeken; vooral in veiligheid en hygiëne schieten ze tekort. Veelal ontbreekt het aan kindertoiletten en stromend water en is er sprake van eenzijdige voeding. Ook is er gebrek aan deskundig en ervaren personeel en zijn er te veel kinderen per werknemer. Door de eigenaren aan te schrijven en te confronteren met de lijst van gebreken verwacht de commissie dat dezen de nodige verbeteringen aanbrengen. Anders wordt de opvang gesloten.
Economische samenwerking met Guyana
Suriname en Guyana hebben besloten de brug over de Corantijn gezamenlijk te financieren. Er zal een aanvraag voor een lening worden ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Naar schatting zal de brug minimaal achthonderd miljoen srd gaan kosten. De brug moet bijdragen aan een betere economische relatie tussen beide landen en met Noord-Brazilië. Suriname en Guyana willen ook gezamenlijk voor de kust naar aardolie boren. Naar schatting zijn er vijftien miljard barrels aan aardolie te winnen.
Extra geld nodig voor haven Paramaribo
De afgelopen vijf jaar is ruim honderd miljoen USdollar besteed aan uitbreiding en modernisering van de haven van Paramaribo. Toch is er zeker dertig miljoen USdollar extra nodig om minimaal de huidige positie in de regio te behouden. Er wordt getracht de haven te transformeren tot de doorvoerhaven voor Frans-Guyana, Noord-Brazilië en de Caribische regio. John Defares, directeur van NV Havenbeheer, zegt op korte termijn te willen beginnen met het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier. In oktober 2011 werd Paramaribo uitgeroepen tot de beste haven in het Caribisch gebied.
Miss India Guyana wint in Suriname
Tijdens de Miss India Worldwide-verkiezing die dit jaar in Paramaribo werd gehouden, ging Miss India Guyana er met de eerste prijs vandoor. Bij de bekendmaking van de finalisten ontstond enige oproer toen bleek dat Miss India Suriname, in tegenstelling tot wat internationaal gebruikelijk schijnt te zijn, niet tot de laatste tien behoorde. De organisatie bezweek voor de publieke druk en improviseerde een top elf. Miss Inida Suriname belandde uiteindelijk zelfs in de top vijf.