Ondernemers aan het woord
Chivaro Gajadien (28)
Eigenaar en manager van De Oplossing
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand: Chivaro Gajadien, eigenaar en manager van uitzendbureau De Oplossing.
“Mensen koppelen. Daar was ik als student al mee bezig. Vrienden kwamen naar mij toe als ze een baan zochten. ‘Ken jij iemand voor wie ik kan werken?’, vroegen ze dan. Op een gegeven moment was het een hobby, een passie voor mij. Het ging heel soepel en ik had al snel door, daar zit business in”, vertelt Chivaro Gajadien. Omdat hij zo ondernemend was, had hij geen tijd meer om te studeren. Hij stopte met zijn bachelorstudie civiele techniek en volgde een aantal cursussen in marketing en human resource management.
Bij zijn ouders deed hij werkervaring op en in 2006 nam hij de beslissing om zijn eigen bedrijf op te richten: uitzendbureau ‘De Oplossing’. In de hal hangt een portret van Moeder Theresa, in de gang een van Einstein en in Gajadiens kantoor, niet te missen, een portret van president Obama. Allemaal met motiverende spreuken. “Je werknemers stimuleren, dat is het allerbelangrijkste. Werknemers presteren het best als je ze ook de kansen geeft”, licht Gajadien toe. “Toen ik De Oplossing begon, zag ik dat veel werknemers werden afgezet. Ze waren niet op de hoogte van hun eigen rechten. Zo raken ze natuurlijk ook niet gemotiveerd. Ik wilde iets betekenen voor de mensen in dit klimaat. Als je als werkgever niet goed uitlegt wat je wilt, dan moet je ook geen topprestaties verwachten van je medewerkers. Werknemers moeten zich kunnen ontplooien en bijvoorbeeld weten wat het bedrijf wil bereiken.”
Inmiddels heeft De Oplossing tweeduizend werkzoekenden aan het werk geholpen. Driekwart van het klantenbestand bestaat uit net afgestudeerde jongeren van in de twintig. De helft van de cliënten krijgt administratief werk, bijvoorbeeld als secretaresse of baliemedewerker. “We hebben zo’n vijftig vaste bedrijven waar we klanten werk kunnen bieden. Meestal krijgen ze op tijdelijke basis een baan en als het goed gaat, dan neemt het bedrijf de werknemer aan.”
Coaching
Naast het uitzenden van arbeidskrachten wilde Gajadien ook andere diensten gaan leveren waarmee hij de jonge werkzoekenden nog meer kan begeleiden. De Oplossing is daarom uitgebreid en staat sinds 2011 geregistreerd als de naamloze vennootschap Human Capital Management Solutions. “Onze meeste klanten zitten namelijk net onder het kaderniveau. Zij komen niet makkelijk in aanmerking voor een baan. Er zit een gat tussen de wensen van de werkgevers en wat de op kaderniveau afgestudeerde werkzoekenden kunnen bieden. Je kunt ze niet zomaar plaatsen na een korte introductie, ze hebben meer begeleiding nodig. Wij spelen daarop in met trainingen en coachingstrajecten.” Gajadien wil ook graag internationaal uitbreiden. “We hebben cliënten naar Curaçao en Nederland kunnen sturen voor werk. En we zouden meer klanten willen uitwisselen. Suriname heeft de wereld zoveel kennis te bieden.”
Op het moment groeit De Oplossing, maar gemakkelijk was de start allerminst. “Ik kwam in het begin veel zure gezichten tegen. Werkzoekenden hadden weinig vertrouwen in uitzendbureaus en wisten niet wat hun rechten en plichten waren. ‘Waarom moet dit? Waarom heb ik dat niet?’” De Oplossing heeft dan ook veel tijd in acquisitie gestoken. “Dagelijks stonden we mensen te woord. Ze hadden last van drempelvrees. Dat we transparant en betrouwbaar werken, gaf voor velen de doorslag. Een heel belangrijke zet hierin was onze Customer and Relations Board, waar klanten terecht kunnen als ze een klacht hebben over ons beleid. En ze zitten nergens aan vast. Als je weer wilt vertrekken, dan mag dat.” Maar brengt De Oplossing dan wel genoeg geld op? “Tja, dat is niet onze primaire doelstelling. We zijn nu wel winstgevend en het loont, dus het is zeker de moeite waard om hier langer mee door te gaan. Maar ik ben vooral gericht op kwaliteit, want dat is de basis voor continuïteit en daarmee zorg ik dat ik morgen en overmorgen brood op de plank heb.”
Psychologie
Wanneer Gajadien geen leiding geeft aan De Oplossing, volgt hij cursussen op het internet om zich verder te verdiepen in marketing. Ook zou hij graag nog psychologie studeren, zodat hij grote groepen of teams op de werkvloer beter kan begeleiden. De Oplossing kan dan nog verder groeien. Gajadien twijfelt daar niet aan. “Als men van olie in de grond één van de duurste producten ter wereld kan maken, kan je ook met een innovatief idee een steen in een gouden rots veranderen. Als je rechtvaardig en transparant werkt, dan kan je goede ondernemingen creëren. Onze targets voor groei hebben we al overschreden, dus ik ben niet ontevreden.”
Een ander doel is helaas nog niet bereikt: binnen vijf jaar een geschikte opvolger vinden voor de manager, Gajadien zelf. “Ik geloof niet dat je jarenlang dezelfde leidinggevende positie moet hebben. Eigenaar blijf ik altijd, dankzij mijn aandelen, maar iemand met frisse ideeën en energie moet ook de kans krijgen. Als mijn managers zich zodanig profileren dan geef ik ze de ruimte om door te groeien. Het traject daarvoor is al ingezet, over twee jaar gaat het gebeuren.” Wie weet heeft Gajadien dan de tijd om aan psychologie te beginnen.