Njang Switi: Rode huzarensalade
Oorsprong
Huzarensalade is een van oorsprong (maar inmiddels wijdverbreid) Westers gerecht, dat meestal dient als voorafje of onderdeel is van een koud buffet. Tegenwoordig ontbreekt het op vrijwel geen enkel Surinaams feestje. Opmerkelijk is wel dat er hier vooral rode bieten in worden verwerkt, wat bijvoorbeeld in Nederland niet zo gebruikelijk is. De rode biet, ook wel kroot genoemd, is een wortelgewas. De plant wordt tot tachtig centimeter hoog en groeit het best onder milde klimatologische omstandigheden.
Het woord ‘biet’ is een Oudgermaanse ontlening van het Latijnse ‘beta’. De knol wordt als groente gegeten, dit kan zowel rauw geraspt als gekookt, en wordt zelfs verwerkt in soepen. Vroeger werd de rode biet als een soort armemensenkost beschouwd, omdat die op arme grond geteeld kon worden en daardoor zelfs in de stadtuintjes in arbeiderswijken goed gedijde. Uit de bietknol wordt overigens ook de kleurstof betanine gewonnen, dat in de voedingsindustrie massaal gebruikt wordt voor het kleuren van gerechten. In Suriname worden de bieten hoofdzakelijk verkocht in potten, die veelal zijn geïmporteerd vanuit Nederland of Duitsland.
Benodigdheden (voor 6-8 personen)
1 kleine pot rode bieten
3 ons kipfilet
3 ons aardappelen
1 klein blik maïs
1 ui
3 eieren
mayonaise
zout
Bereidingswijze
De kip en aardappelen (beiden met zout) gaar koken. De kip heel klein pluizen. Aardappelen en (onverwarmde) bieten fijn stampen. De augurken en de ui in zeer kleine stukjes snijden. Het vocht uit het blik maïs gieten. Het vlees, augurken, de onverwarmde maïs en ui vermengen met de aardappelmassa. Mayonaise toevoegen en mengen totdat een stevige, smeerbare massa ontstaat. De gekookte eieren schillen en in plakjes snijden en hiermee de huzarensalade garneren. Heeft u liever een vegetarische salade, dan kunt u de kip vervangen door extra aardappelen.