Ondernemers aan het woord
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand: Hans Lim A Po (72), oprichter van FHR Lim A Po for Social Studies.
Hans Lim a po (72)
Directeur FHR Lim A Po for Social Studies
In drie afzonderlijke monumentale panden aan de Lim A Postraat, in de binnenstad van Paramaribo, leeft het motto ‘Hoe wonderbaarlijk is de kunst van het leren’ onder tal van studenten. Geformuleerd naar de visie van de vader van Hans Lim A Po. Zijn studeerkamer, die uitpuilt van boeken, is hier een illustratie van. “Als kind maakte ik mijn huiswerk onder het bureau van mijn vader, terwijl hij studeerde. Ik heb met de paplepel meegekregen dat leren leuk is. Mijn vader Frederick Hendrik Rudolf Lim A Po was autodidact, maar wist zich door zelfstudie en vele cursussen te scholen. Op deze manier wist hij zich op te werken in belangrijke maatschappelijke en politieke functies.” Na zijn actieve carrière bij Billiton, Shell en een docentschap op de Anton de Kom Universiteit, wilde Lim A Po met zijn pensioengeld iets ideëels terugdoen voor de maatschappij. Een onderneming opstarten die hoog onderwijs aanbiedt, leek hem een perfecte keus. Hij speelde in op de behoefte in de markt door de mogelijkheid te bieden een mastergraad of diploma’s te behalen die internationaal worden geaccepteerd. Het Frederick Hendrik Rudolf Institute for Social Studies zag het licht op 9 maart 2000. “Die dag is bewust gekozen, als herdenking van de honderdste geboortedag van mijn vader. Ik vond zijn legacy mooi om te gebruiken bij de opzet van het instituut. Het is een levend monument voor hem.”
Life Long Learning
Dat leren bij FHR centraal staat, merk je aan de inrichting. De ruimtes zijn open en de witte muren maken het toegankelijk. De schilderijen, de boeken in de kasten en de geur van overheerlijke koffie wekken inspiratie op. Hier wordt niet alleen gewerkt aan versterking van het intelligentievermogen, maar ook aandacht besteed aan sociale en academische competenties van de student. “Ik vertel altijd een leuke parabel; een oude man die zijn hele leven gestudeerd heeft en erg wijs was geworden, zat op zijn 92e nog in boeken te lezen. Een student die eens bij hem langs ging, zag dat en vroeg de oude man: ‘U bent zo oud waarom leest u nog in boeken?’. De oude man antwoordde: ‘Ik begin er nu pas iets van te snappen’. “ Lim A Po streeft naar het bevorderen van Life Long Learning. Dit houdt in de nieuwsgierigheid van de mens, het kritische vermogen dat men ontwikkelt en de honger om steeds meer te willen weten, moet gevoed worden door literatuur en scholing. Dat is wat leren is en precies wat FHR mensen wil bijbrengen. “Ze krijgen een graad, wat prachtig is, maar wat belangrijker is dat ze daarna nog altijd de liefde voor leren blijven behouden. Zoals de Amerikaanse filosoof John Dewey dat zei: “Leren is geen voorbereiding op het leven. Leren is het leven zelf’.” FHR Lim A Po Institute for Social Studies verzorgt master- en diplomaopleidingen op postacademisch niveau in management, aan ongeveer vierhonderd studenten die kunnen kiezen uit drie studierichtingen: Gourvernance, Business en Law. FHR is een internationaal geaccrediteerde opleiding, wat betekent dat zowel de studenten als de opleiding verplicht zijn te voldoen aan een aantal eisen. Een daarvan is dat iedere module verzorgd moet worden door een gepromoveerde docent. In Suriname zijn er niet veel gepromoveerden, dus worden jaarlijks ongeveer zestig docenten ingevlogen. Daarin onderscheidt FHR zich van zijn concurrenten. “We willen niet dat mensen ons hier komen leren hoe het in Europa is. Zaken die worden behandeld, moeten de studenten aanspreken. Veel docenten komen uit ontwikkelingslanden en delen dus niet alleen de theorie maar ook hun ervaringen uit eigen land. Daarnaast wordt ook het internationaal perspectief belicht, omdat je sterke instituties niet op zichzelf moet zien maar in de grote context waarin de instituties moeten functioneren. Die hebben vanwege globalisatie sterke internationale dimensies.”
Inholland
Door het gewicht van deze studie keek de leiding naar mogelijkheden om studenten makkelijker te laten doorstromen. De oplossing zat in uitbreiding, het overnemen van de voormalige hogeschool Inholland. Sinds 1 oktober 2012 kunnen er nog zevenhonderd studenten onder leiding van Hans Lim A Po studeren bij de FHR Business school. In totaal ligt de ontwikkeling van duizend Surinamers onder zijn supervisie. Hij zal niet snel stoppen met zijn missie, want met dit aantal rust een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid op zijn schouders. Gepast is het motto van FHR: ‘Mirabilis Ars Discentiae’. Ofwel: ‘Hoe wonderbaarlijk is de kunst van het leren’.