De Parbode Rotitest 2013
Roti’s heb je in alle soorten en smaken. Hoewel een Hindostaans gerecht, wordt het door vrijwel iedereen in Suriname, ongeacht etnische achtergrond, regelmatig gegeten. In elke buurt zijn wel een of meerdere rotishops te vinden. Parbode wilde weten waar de lekkerste wordt verkocht en zette een jury aan het werk om te testen.
Tien rotishops in alfabetische volgorde:
Albea Foodhouse, Jagernath Lachmonstraat 12
Aloe Roti, L’Hermitageweg 26
Carili Rotishop, Julianastraat 6
Chris Rotishop, Maystraat 6
Joosje Rotishop, Zwartenhovenbrugstraat 9
Moti Mahal, Wagenwegstraat 56
Rambali Rotishop, Tweede Rijweg 151
Rita’s Rotishop, Mahonylaan 24
Roopram Roti Restaurant, Grote Hofstraat 4
De Zonnebloem, IJzerstraat 6
Voor deze test werden tien rotishops geselecteerd (zie boven). Vier juryleden kregen van elke zaak een roti voorgezet en gaven hun mening. De testers hebben allen een culinaire achtergrond of zijn op z’n minst echte smulpapen. Ze wisten uiteraard niet welke roti van welke zaak was. En de rotishops waren vooraf niet op de hoogte van hun deelname. Het liefst hadden wij ook het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) ingeschakeld om de roti’s te testen op afwijkingen die de gezondheid van de mens niet ten goede zouden komen. Helaas, deze overheidsinstantie blijkt daar niet toe in staat te zijn. De aankopen werden overal tussen tien en twaalf uur ‘s morgens gedaan. Gekozen werd voor ‘roti aardappel-kip’, ‘peper apart’ en ‘in een zakje’. De juryleden gaven rapportcijfers voor onder meer geur, smaak en algemene indruk.
Klantvriendelijkheid
Hoewel niet meegenomen in de eindbeoordeling, is bij aankoop gelet op de netheid en hygiëne in de zaak. Daar valt over het algemeen weinig over te klagen, al mogen ze bij Carili Rotishop de schoonmaakdoek in het verkoopgedeelte wel iets vaker hanteren. Aan de andere kant: Carili is de enige zaak die herinneringen oproept aan (gezelligere?) tijden van weleer. Een rotishop zoals we die nog kennen van pakweg twintig jaar geleden, een beetje rommelig, met wat gedateerd meubilair en vooral zonder de sfeerloze badkamertegels waar de meeste andere rotishops mee zijn gesierd (maar waar het wel erg schoon is). Wil je terug in de tijd, ga naar Carili! Daar verkopen ze trouwens de goedkoopste roti van allemaal (zeker niet de beste) en hebben ze bovendien absurd goedkope roti’s voor scholieren (tussen de 2,50 en vijf srd). Terug naar de hygiëne. Bij negen van de tien rotishops draagt het keukenpersoneel een haarmutsje (en soms steriele handschoentjes), alleen bij De Zonnebloem willen ze daar niet aan. Maar wat er verder in de keukens gebeurt, blijft bij de meeste rotiverkopers geheim; alleen bij Rita’s Rotishop en Moti Mahal kun je het bereidingsproces min of meer volgen. Wat klantvriendelijkheid betreft was er een absoluut dieptepunt: bij Aloe Roti stond eigenaar Sammy Doerga (u weet wel, ook de baas van discotheek Energy en een van de woordvoerders in het anti-Sasurkamp) met zichtbare tegenzin achter de toonbank. Onduidelijk mompelend en soms bijna grommend staat hij zijn klanten te woord. In de reclamespotjes waarmee Aloe Roti je doodgooit op de televisie, is het een en al vrolijkheid met breedlachende medewerkers. De werkelijkheid is echter bitter anders. Voor de gezelligheid hoef je daar dus niet heen te gaan. Geloof je in het einde der tijden en zoek je sombere lotgenoten, dan juist wel. Ook de dames van Chris Rotishop en Moti Mahal moeten nog leren dat klanten het fijn vinden als het personeel af en toe een lachje tevoorschijn tovert. Bij Chris kan stress de reden zijn voor de weinig vrolijke gezichten: daar was het superdruk, met idioot lange wachttijden (ruim een half uur!) en dus mopperende klanten als gevolg. Zelfs voor de meest simpele bestelling moet je engelengeduld hebben. Als je acute honger of haast hebt, kun je beter ergens anders een roti bestellen. Voor de dame van Roopram Roti Restaurant kom je graag nog eens terug; haar lach is betoverend en doet je gelijk welkom voelen.
Maar waar kochten we nu de beste roti? Lees het in de septembereditie van Parbode. Tot eind september 2013 in de winkel, daarna nog te verkrijgen via de redactie.