Freerunners veroveren de straten
Freerunnen in Paramaribo
Wie dacht dat de acrobatische stunts in Jackie Chan-films nep waren, heeft waarschijnlijk nooit gehoord van freerunnen: een sport vol acrobatische sprongen over hekken, speeltuininstrumenten en stilstaande auto’s.
Jezriël Bendt (21) was onlangs op vakantie in Suriname en kon zich moeilijk inhouden. Samen met zijn lokale vrienden Santino Landus (20) en Mario Isselt (23) ging hij al rennend door de straten van het centrum van Paramaribo. Het Kerkplein, de Henck Arronstraat en de Palmentuin maakten zij voor enkele uren tot het decor van hun eigen actiefilm. Vele nieuwsgierigen stopten langs de kant van de weg om een blik te werpen op de drie jongemannen die horizontaal hingen aan de paal van een eenrichtingsverkeersbord. “Ik ben al vier jaar professioneel freerunner. Ik verzorg workshops en werk mee aan filmproducties als stuntman. Daarnaast doe ik ook fotoen videoproducties”, vertelt Jezriël. “Voor ik professioneel ging, was ik gewoon roekeloos”, grapt hij. Op YouTube staan tal van filmpjes van jongeren die de meest gedurfde en gevaarlijke acrobatische stunts uithalen: salto’s van hoge gebouwen of een handstand op de leuning van een brug. Jezriël: “Om professioneel freerunner te kunnen worden, dien je heel veel trainingsuren te maken, daarnaast moet je erg gefocust zijn en moet je leren je lichaam steeds beter te gebruiken. De keus voor deze tak van sport was simpel: het is een keus voor totale vrijheid. Die richtlijn kun je toepassen in je hele leven, op school en bij het werk. Mensen hebben aanleg voor bepaalde dingen, maar worden beperkt in het ontwikkelen van dat talent. Met freerunnen kan ik mijn eigen stijl creëren. Dit is Jez, dit ben ik. Het enige dat je van elkaar kan leren, is de techniek.”
Ontsnappingstechniek
Volgens Bendt kan Freerunnen gezien worden als een kunstzinnige expressievorm. Het doel is om zo sierlijk mogelijk alle obstakels te gebruiken en overwinnen. De sport ontstond in 2003 als een meer acrobatische vorm van parkour. Die loopdiscipline stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. De Franse marineofficier George Hébert paste deze methode toe om zijn militaire rekruten voor te bereiden op elke mogelijke situatie. Zijn navolger Sébastien Foucan ging meer nadruk leggen op de gymnastische capriolen en creëerde freerunnen. Staan snelheid en souplesse centraal bij parkour, bij freerunnen zijn dat de uiteenlopende trucs en tricks: springen, klimmen, balanceren, zwaaien of hangen. De obstakels zijn alledaagse dingen als muren, hekken, trappen, buizen en palen. Alles waarover gesprongen en gerend kan worden, kan onderdeel uitmaken van de route. Freerunnen is een populaire urban streets activiteit in Europa, die zijn weg baant naar de straten van Paramaribo.
Motivatie
De Surinaamse jongeren die zich wagen aan freerunnen zijn vaak hiphoppers die reeds in hun dansstijl de acrobatische stunts meenemen. Vrijheid is de link tussen hiphop en freerunnen. Voor Santino en Mario is het de verslaving aan adrenaline die ze dwingt om aan deze sport te doen. “Alexander Lamon, ook professioneel freerunner, gaf vorig jaar een workshop in Suriname. Hij introduceerde de sport bij ons en sindsdien kunnen wij het niet loslaten”, zegt Santino. Ze waren al gauw bereid met Jezriël mee te doen. De sport leeft bij deze jongeren. Vrijwel iedere vrijdag en zaterdag komen ze in een groep van twintig bij elkaar in de Palmentuin om te freerunnen en de hiphopdansstijl te beoefenen. Voor de achttienjarige Sheldon Kasanradji is de definitie van freerunnen: constant voortgaan en beperkingen overwinnen. “Door deze sport leer ik om alle obstakels die op mijn levenspad komen te overbruggen.” Hij durft moeilijke manouevres, zoals het springen van een eerste verdieping en rollend de val breken, zonder meer aan. Sheldon kwam in contact met de sport tijdens een tripje buiten de stad, waar vrienden de tricks en trucs uithaalden. Dat de jongeren voor deze expressievormen kiezen, is niet voor iedereen begrijpelijk. “Je danst en springt de hele dag. Je kan er niks mee bereiken”, herhaalt Santino zijn moeders woorden een beetje plagend. “Maar dit is waar ik van houd. Als B-boy heb ik veel prijzen gewonnen. Als ze dus zegt dat ik de hele dag dans en spring, kan ik alleen maar zwijgen.”
Passie
Jezriël is van plan samen met Alexander terug te komen voor het verzorgen van meerdere clinics. Hij is van menig dat jongeren die de sport wensen uit te oefenen, de essentie niet uit het oog moeten verliezen. “Je kunt niet zeggen ‘yes… ik kan een salto maken, dus ik ben aan het freerunnen’. Om deze sport goed te kunnen beoefenen, moet je kilometers achtereen door kunnen gaan en dus een goede conditie hebben. Belangrijker nog is dat je de technieken goed beheerst.” Na uren hun kunsten te hebben laten zien, zitten de heren vermoeid aan de kant van de straat en delen een flesje water. Jezriël, die in Nederland freerunning lessen verzorgt op verschillende scholen, zegt dat het een leuke manier is voor ‘drukke’ jongeren om zich te uiten. “Ik werk vaak met jongeren die niet willen luisteren of heel druk zijn. Dan mogen ze zich uitleven, door verschillende trucs uit te halen. Daar beloon ik ze voor met complimentjes. Grappig is dat ze het zo leuk vinden dat ze de technieken ineens goed willen doen, dus moeten ze wel luisteren. Het drukke gedrag maakt plaats voor passie.”