Glen Faria
‘Juist toen had ik een vader nodig’
In een uitverkocht Paradiso presenteerde Glen Faria onlangs zijn eerste soloplaat. Een persoonlijk hiphopalbum met singer-songwriterelementen.
Glen Faria zit nog maar net op het terras in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam – de dubbele cappuccino is net besteld – of hij verontschuldigt zich al: het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat hij in Suriname is geweest. Hij vertelt het, zo zegt hij, met pijn in zijn hart. “Suriname is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Suriname is altijd goed voor mij geweest. Maar het is er de afgelopen jaren simpelweg niet van gekomen. Terwijl ik altijd met de gedachte rondloop: binnenkort ga ik weer naar Suriname toe.” De reden dat Faria de afgelopen jaren niet in het geboorteland van zijn ouders is geweest, is een praktische: zijn carrière als artiest nam zoveel tijd en energie in beslag dat een vakantie in Suriname simpelweg niet in de planning paste. Ook nu nog niet. Zijn soloalbum is net uit en dat betekent werken, werken, werken. Zoveel mogelijk optreden, zoveel mogelijk interviews geven, zoveel mogelijk platen verkopen.
Flinke Namen
Maak kennis met Glen Faria (33). In Amsterdamse kringen is hij vooral bekend als MC Fit, vast lid van de Amsterdamse hiphopformatie Flinke Namen waarmee hij sinds 2004 aan de weg timmerde in de Nederlandse hiphopscene. Hij is in 1980 geboren in Amsterdam, zijn ouders komen allebei uit Wageningen, Nickerie. Zijn vader is Walther Lackin, beheerder van het sportcomplex Van Pettenpolder in Nickerie en broer van de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Zijn tante is Shirley Lackin, de directeur van STVS. Hij heeft veel familie in Suriname en hij was daar ook opgegroeid, ware het niet dat zijn moeder een betere toekomst voor haar en haar twee kinderen zag in Nederland. In 1980 – Glen was nog niet geboren – werden de koffers gepakt voor emigratie naar Nederland. Als enige van het gezin Faria zag Glen in Nederland het levenslicht, hij groeide op tijdens de heftige jaren tachtig en negentig in de Bijlmer, hij leerde het leven van de straat kennen, zijn moeder maakte lange dagen bij de Nederlandsche Bank, wat zijn vader in Nederland deed, is hem grotendeels onduidelijk – hij leefde het leven van de straat, hosselde hier en daar en was vaak weg. Faria wist al op jonge leeftijd wat hij wilde, hij vocht voor een carrière als artiest en tegenwoordig wordt hij door zijn succes met Flinke Namen gezien als rolmodel voor jonge jongens met muzikale ambities.
Verder lezen? Koop dan de septembereditie van Parbode. Tot eind september 2013 in de winkel, daarna nog te verkrijgen via de redactie.