Chinezen worstelen met identiteit
160 jaar Chinese immigratie
Worstelen met de identiteit
Ze zijn nadrukkelijk aanwezig in de Surinaamse samenleving, maar tegelijkertijd vormen ze een groep apart. Sinds de eerste Chinezen precies 160 jaar geleden naar de toenmalige Hollandse kolonie emigreerden, is hun aantal drastisch gegroeid. Een klein deel is weliswaar volledig geïntegreerd in de samenleving, anderen worstelen nog altijd met hun identiteit.
Denk je aan Chinezen, dan denk je aan supermarkten. En andersom. In negen van de tien gevallen staat er een omu snesi achter de toonbank. Maar niet alleen in die zaken geven ze de toon aan, tegenwoordig struikel je ook over onder meer kleding- en bouwmaterialenzaken die in Chinese handen zijn. Hun handelsgeest kent immers geen grenzen. Een enkeling vergaart daarnaast een fortuin door een casino te exploiteren of hoopt in het diepe binnenland rijk te worden van de goudwinning. Ook als ambachtslieden verstaan ze de kunst om hun producten aan de man of vrouw te brengen. En dan is er natuurlijk de nieuwe lichting Chinezen, die in de afgelopen vijftien jaar als arbeider aan de slag is gegaan, onder meer bij de asfalteringsprojecten van Dalian. Daarmee zijn zij in de voetsporen getreden van de eerste immigranten, die 160 jaar geleden in Suriname arriveerden om als contractarbeider aan de slag te gaan. In 1853, tien jaar voor de afschaffing van de slavernij, werden de eerste vijfhonderd Chinezen naar Suriname gehaald. De meeste van hen werkten op Java en zagen wel brood in een vertrek naar het onbekende, verre Suriname. Daarnaast kwamen tal van gelukzoekers vanuit de Zuid-Chinese provincie Guangdong: tussen 1858 en 1870 werden ruim 2500 Chinezen onder contract uit die regio aangetrokken. En in 1865 werd in Amsterdam de speciale Immigratie- Maatschappij opgericht, die in een periode van vijf jaar tweeduizend Chinezen uit Hongkong wierf. Daarna viel de immigratiestroom even stil: de Aziatische arbeidskrachten waren te duur in verhouding tot hun rendement.
Lees in de oktobereditie van Parbode wat een antropoloog en een Sinoloog vertellen over Chinezen en onder meer politiek, maatschappij en identiteit. Nog tot eind oktober 2013 in de winkel, daarna alleen via de redactie.