Nationaal Archief snakt naar verkoeling
Het is zo warm en vochtig in het Nationaal Archief, dat het personeel al gedurende een halfjaar voor de middagzon naar huis gaat. Daarnaast lekken de airconditionings schadelijke broeikasgassen. Maar de archieven zijn veilig, zeggen de betrokkenen.
Het is zoals altijd razend druk in de Jagernath Lachmonstraat. Auto’s en vrachtwagens rijden in een hels tempo voorbij, voor het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken staat als vanouds een lange wachtrij van mensen die geduldig aanschuiven voor een inschrijvingsstrookje, nieuwe identiteitskaart of een paspoort. Er wordt luid gelachen en naar elkaar geroepen in een poging het kabaal van het voorbij denderende verkeer te overstemmen. Op het naburige perceel van het Nationaal Archief is het echter doodstil. De parkeerplaats is leeg, alle deuren zijn op slot en enkel een overijverige wachter roept ons bij het naderen van het gebouw de vraag toe ‘wat we van plan zijn te doen’. Aan het raam van de gesloten toegangspoort tot de studiezaal kleeft een duidelijk briefje: “Gesloten vanwege technische omstandigheden. Onze verontschuldigingen voor het ongerief.” Het Nationaal Archief mag dan in een gloednieuw gebouw zijn ondergebracht – een geschenk van de Nederlandse regering in 2010 – het kampt al een hele tijd met een groot probleem. De boosdoener is een op maat gemaakt koelsysteem dat al sinds april defect is en nog steeds niet kon worden hersteld. Dat is meer dan alleen maar vervelend voor de bezoekers. In het archiefgebouw liggen namelijk honderden meters aan originele historische documenten, van onschatbare waarde voor de geschiedschrijving van niet alleen Suriname, maar ook van voormalig kolonisator Nederland. In de tropen is het van het grootste belang dat dit materiaal onder perfecte omstandigheden wordt bewaard. Zo niet, dan kunnen de stokoude documenten onherstelbare schade oplopen door onder meer schimmels en het gevreesde papiervisje, een piepklein en razendsnel insect dat zich voedt met papiervezels. Om hun opkomst preventief de kop in te drukken hebben de archieven in ideale omstandigheden een temperatuur van 24 graden en een relatieve luchtvochtigheid die schommelt rond de vijftig procent. Nu het koelsysteem echter defect is én de droge tijd welig tiert, klimt het kwik in het archiefgebouw echter makkelijk tot 27 graden. De luchtvochtigheid loopt op tot wel honderd procent.
Verder lezen? Koop dan de oktobereditie van Parbode. Nog tot eind oktober 2013 in de winkel, daarna alleen nog te verkrijgen via de redactie.