Conservatorium van Suriname
Leren en afleren
Meesters als Kries Ramkhelawan, Ronald Snijders, Steve Teunis en Denise Jannah hebben de Surinaamse muziek reeds jaren op een hoog niveau weten te houden. Met de komst van het Conservatorium van Suriname kan de muziekindustrie er alleen maar beter van worden.
Op het directiekantoor van het conservatorium is Louna Blokland ijverig in de weer met haar iPad. De hoogzwangere student van het eerste uur heeft nog enkele weken te gaan voor de bevalling. Blokland is zelfverzekerd en welbespraakt, met een opvallend Haïtiaans accent. Ze is geboren in Suriname maar opgegroeid in Haïti. “Ik zing opera en heb daar ook de stem voor”, vertelt ze. Ze gaat even goed zitten voor haar interpretatie van het gospelnummer Adonai. Blokland heeft niets te veel gezegd. Ze heeft de verbijsterende stem van een nachtegaal, die tranen van vreugde en ontroering veroorzaakt. Zonder moeite haalt ze tonen die je kan verwachten van Celine Dion. “Ik wil mensen iets geven voor altijd en ze met mijn zang van binnen raken. Voor mijn vader stierf, zei hij me: ‘Je moet gewoon zingen. Dat is voor jou’. Daarom studeer ik hier.” Blokland heeft een natuurlijke gave, maar haar stem werd gevormd onder begeleiding van de zangleraressen Helianthe Redan en Tania Kross. In Abadukondre, een marrondorp in Brokopondo, leerde ze Albert Arens kennen, de onderdirecteur van het conservatorium, aan wie ze vroeg hier lessen te mogen volgen. Ze deed een indrukwekkende auditie. Nu krijgt ze de kans verder te groeien onder professionele begeleiding van operazangeres Irene Maessen. “Als mijn baby er is, ga ik er weer hard tegenaan. Ik heb een heleboel dromen, maar de belangrijkste is dat ik met mijn zang iets terug wil doen voor kinderen in Haïti. Die hebben op muzikaal gebied niet veel opties. Ik wil daar een muziekinternaat opzetten.” Het conservatorium is een volgende stap in wat de levenstaak lijkt van Ramon Williams: het hoog houden en verder ontwikkelen van de Surinaamse muziek. De muziekpedagoog zet zich al jaren in voor het doorgeven van zijn muzikale kennis aan jong en oud. Samen met Arens nam hij het op zich om een HBO-opleiding voor muziek op te zetten. Op 11 november 2011 was de oprichting van het Surinaams Conservatorium een feit. Een jaar later werd de school gehuisvest in het gebouw van het Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) aan de Monseigneur Wulfingstraat. “Er was behoefte aan goed muziekonderwijs”, zegt Arens. Niet zolang geleden was het MO-A-studie Docent muziek de enige muziekopleiding. “Veel talent dat zich in wilde specialiseren in een instrument of zang ging hierdoor verloren. Nu is er voor hen een opleiding op bachelorniveau”, zegt de onderdirecteur.
Verder lezen? Koop dan de oktober-editie van Parbode. Nog tot eind oktober 2013 in de winkel, daarna alleen te verkrijgen bij de redactie.