Stinkende zooi
Het stinkt op straat; het vuil is niet opgehaald. Het deel van de vuilnismannen dat zich heeft verenigd in de Bond Van Vuilophalers heeft het werk stilgelegd, zo lezen we vanmorgen op Suriname Herald. Ze wilden met de minister praten over de knelpunten van de nieuwe ophaaltijden van het huisvuil. De minister negeert hun verzoeken echter.
De vuilophaal is sinds oktober verplaatst van de vroege ochtend naar de avond. Een aantal vuilophalers is hier niet zo blij mee. Ze geven onder meer aan dat als zich problemen voordoen tijdens hun dienst, er in de avond niemand op kantoor is bij wie ze terecht kunnen. In sommige buurten is er ’s avonds bovendien geen verlichting, en kunnen ze nauwelijks hun werk naar behoren doen. Er is geen oor voor. Integendeel: het ministerie van Openbare Werken (OW) stuurde al na een maand het persbericht de deur uit waarin stond dat het allemaal geweldig ging met de nieuwe ophaaltijden.
Op radio 10 klaagde Steven Codrington, waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal van OW, vanmorgen dat de vuilnismannen de volksgezondheid in gevaar brengen. Natuurlijk is het niet fijn, die stinkende zooi op straat. Maar wat moeten deze mannen anders doen om hun ongenoegen kenbaar te maken? De andere opties hebben ze immers al benut: ze hebben persberichten verstuurd, waren op de radio te horen, hebben brieven gestuurd aan minister Rabin Parmessar van OW. Geen beeld, geen geluid. Hun ultimatum om door de minister te worden ontvangen om over hun ongenoegen rond de vuilophaal te praten, is afgelopen woensdag verstreken.
De avond-vuilophaal is hals over kop en blijkbaar zonder overleg van bovenaf door hun strot gedrukt. En dat werkt niet. In een proces moeten alle betrokkenen worden gehoord, en zij moeten op zijn minst het idee hebben dat er aandacht is voor hun knelpunten. Over de ongenoegens van de vuilnismannen heen walsen is niet verstandig.
Naschrift: nog dezelfde dag werden de contracten van de bij de vakbond aangesloten vuilophalers opgeschort door minister Parmessar. Openlijke kritiek wordt blijkbaar niet op prijs gesteld. Zie ook dit bericht op Starnieuws: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/20252