Klimaatverandering
Op de website van de Ware Tijd lezen we vandaag dat de 79 lidlanden van de ACP-groep (landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) een gezamenlijk standpunt hebben ingenomen tijdens de klimaattop in Polen.
De ACP-landen, waar Suriname ook lid van is, pleiten voor een verscheidenheid aan financieringsbronnen om de gevolgen van de klimaatveranderingen het hoofd te bieden. Er moet snel iets gebeuren om de ecologische systemen te beschermen en duurzame ontwikkeling tot stand te brengen, laat het ACP weten. Ook moet de internationale samenwerking worden verbeterd, om adequater in te spelen op de negatieve effecten van klimaatverandering, in het bijzonder in landen die geconfronteerd worden met de gevolgen van natuurgeweld.
Hoewel er bij ons geen sprake is van ‘natuurgeweld’, heeft ook Suriname in toenemende mate last van de klimaatveranderingen. We komen daar in het januarinummer van Parbode kort op terug. In elk geval blijkt uit recent onderzoek dat de klimaatverandering op aarde veel sneller gaat dan eerder werd aangenomen. Er worden vooral langere en extremere droogtes verwacht, al verlopen de veranderingen niet overal hetzelfde en hebben ze ook niet overal hetzelfde effect op de bevolking.
Onderzoek in ontwikkelingslanden laat bijvoorbeeld zien dat in het bijzonder de armere bevolking erg kwetsbaar wordt door klimaatveranderingen. Droogte of juist overstromingen hebben directe gevolgen voor de oogst en dus voor de beschikbaarheid van voedsel. Wij merken dat nu vooral in de prijs van groenten in bepaalde periodes, hoewel we in Suriname waarschijnlijk de meeste last zullen krijgen van de stijgende zeespiegel. Ook hier speelt het duurzaam en ecologisch beschermen van de kuststrook een cruciale rol. Klimaatverandering is in elk geval lang niet zo ver van ons bed als het lijkt.