Regels die levens eisen
Vrijwel iedereen zal er in zijn leven een keer mee te maken krijgen. Je hebt een ambulance nodig maar mag die zelf niet bellen, dat moet de politie doen. Voor de politie er is, en heeft vastgesteld dat een ambulance inderdaad nodig is, gaat tijd verloren. Hoe kostbaar is die tijd?
Op het parkeerterrein van Libi Makandra, een particulier verzorgingstehuis in Lelydorp, wrijft Martin Rack over de rechterkant van zijn ambulance. Hij wijst waar ooit reflecterende strepen zaten. In zeven jaar als ambulancebroeder heeft hij aardig wat meegemaakt. “Je krijgt wel training in defensive driving, maar het gaat toch wel eens mis. Vooral door onoplettendheid van automobilisten. Dan krijgen we zelf een ongeluk.” Terwijl hij laat zien hoe verschillende aanrijdingen zijn wagen gehavend hebben, gaat zijn telefoon. “Bromfiets versus auto? Een slachtoffer met pijn over het hele lichaam? We komen eraan.” Hij roept een collega op en nog geen vijf minuten later rijdt de ambulance met gillende sirenes het terrein af.
Prank calls
Libi Makandra beschikt sinds 2007 over een Spoed Eisende Hulp en een ambulancedienst. Cheryl Dijksteel, deputy director innovation development and training bij het verzorgingstehuis, deed onderzoek naar de responstijd. Ze toonde aan een ziekenwagen in de meeste gevallen binnen vijftien minuten ter plaatse is bij een ongeval. Dat is de standaard responstijd in bijvoorbeeld Europa. Maar de tijd gaat pas tikken als de politie de ambulancecentrale belt. Hoeveel tijd er zit tussen het ongeluk en het bellen van de politie, is onduidelijk. Daar is nooit onderzoek naar gedaan. Dijksteel snapt wel dat alleen de politie de ambulance mag oproepen. Tijdens haar onderzoek zette ze zelf iemand op de Spoed Eisende Hulp (SEH) om de telefoon op te nemen. “Dertig tot veertig procent van de telefoontjes zijn prank calls. Als daar elke keer een ambulance voor had moeten uitrijden, heb je een probleem als er echt een nodig is.” Daarnaast is ze van mening dat door decentralisatie van de politieposten de politie erg snel aanwezig is bij een ongeval. “De politie is er over het algemeen heel snel. De uitgestrektheid van politieposten is enorm.” Dit beaamt inspecteur derde klasse Jubitane van bureau Keizerstraat. “Wij kunnen meestal binnen vijf minuten op de plaats van het ongeluk aanwezig zijn.” Politieagenten krijgen EHBOtraining tijdens hun opleiding. Als het nodig is zullen ze ter plekke eerste hulp verrichten.”
Verder lezen? Koop dan de januari-editie van Parbode. Nog tot eind januari 2014 in de winkel, daarna alleen te verkrijgen via de redactie.