Seshma Bissesar
‘Ik wil het goede voorbeeld geven’
De Surinaamse journalistiek ligt onder vuur: mediawerkers zijn niet scherp genoeg en plegen geen hoor en wederhoor. Kortom, journalisten bakken er niet veel van. Volgens Seshma Bissesar is het tijd voor verandering. Zij wil zelf het verschil gaan maken. Haar eerste stap is het opzetten van het Algemeen Surinaams Persbureau. “De media zijn verzwakt en niet kritisch genoeg.”
In de kantine van Radio 10 zit de 31-jarige initiatiefneemster van het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP), een slanke Hindostaanse vrouw met een vriendelijk gezicht, die op het eerste gezicht ietwat lieflijk overkomt. Het is overduidelijk dat de journalistiek en Suriname haar aan het hart gaan, want op het moment dat zij haar mond opendoet, verandert haar hele uitstraling en stopt ze voorlopig niet met praten. In november vorig jaar startte Bissesar met het persbureau, de website van het ASP werd begin januari gelanceerd. “Je moet het persbureau en de website apart zien. Het persbureau levert nieuws aan mediahuizen. Die hebben vaak een tekort aan werknemers en een tekort aan middelen. Het ASP kan in beide behoeften voorzien: het is goedkoper dan eigen personeel Via een abonnementensysteem worden dagelijks een aantal items geleverd. Ook kan een medium een opdracht uitzetten bij het ASP. “Het voordeel van het persbureau boven freelance journalisten is, dat een bericht door meerdere media gebruikt kan worden.” Op die manier worden de kosten gedeeld. De nieuwssite richt zich daarentegen vooral op de jeugd.
Die wil volgens Bissesar geen lange artikelen lezen, dus zullen er grotendeels korte nieuwsberichten op de site te vinden zijn. Ook is de website makkelijk te bekijken via een mobiele telefoon. “Via korte items kunnen we jongeren interesseren voor de actualiteit en ze gaandeweg langere artikelen laten lezen. Ik wil op den duur audio en videoreportages toevoegen om het nieuws aantrekkelijker te maken. Uiteindelijk wil ik persconferenties live gaan streamen. Dit zorgt er ook voor dat ook wanneer een item al ergens anders is verschenen, het alsnog aantrekkelijk is om onze website te bezoeken. Dit wil ik over ongeveer zes tot zeven maanden verwezenlijkt hebben.” Niet alleen de doelgroep, maar ook het team van het ASP bestaat uit jongeren. “Als je jonge mensen bij het proces betrekt, kan je die doelgroep beter bereiken. Ik wil een nieuw en fris team; ik wil liever groentjes vormen, dan mensen in dienst nemen die mijn normen en waarden niet handhaven.” Bissesar legt uit dat een groot deel van de jongeren in Suriname het idee heeft geen kansen te krijgen en langs de zijlijn te staan. Maar aan de andere kant vindt zij hun houding passief. “Als je pit in je hebt, moet je daar iets mee doen. Ik wil onafhankelijke jongeren dwingen om te werken aan oplossingen, politiekvrij. Ik wil ervoor zorgen dat studenten van de universiteit up-to-date zijn zodat ze met elkaar kunnen discussiëren en op de hoogte zijn van de actualiteit. Op dit moment is dat niet zo. Als ik naar een discussie kijk houd ik mijn hoofd en hart vast en denk ik: ‘zijn dit de leiders van de toekomst?’” Om de jeugd weerbaarder te maken, wil ze rolmodellen creëren. “Waarom wordt er altijd gefocust op buitenlandse sport en showbizz? Geef de jeugd lokale voorbeelden, want die hebben we! Als er aandacht wordt besteed aan ons eigen talent vanuit de media, krijgen jongeren zekerheid. Ambitieuze jonge Surinamers doen werk waarvoor ze voor moeten vechten, dus geef ze het podium. Op deze manier zal de criminaliteit ook een stuk minder worden. Het is een wisselwerking.”