Amazonia op de schop
Amazonia verandert. Grote delen van dit enorme bosgebied gaan op de schop: mijnbouw, veeteelt, landbouw en houtkap zijn booming business. Om productiegebieden te verbinden met havens worden wegen aangelegd. In 1970 moest de aanleg van wegen in het gebied nog beginnen, maar in de afgelopen jaren is alleen al in Braziliaans Amazonia jaarlijks 17.000 kilometer weg aangelegd. Werkzoekenden stromen over die wegen het gebied in en hebben huisvesting nodig. Daarmee ontstaat een keten van dienstverlenende activiteiten, van gezondheidszorg tot restaurants en garagebedrijven.
Tot nog toe waren de Guyana’s en het noordelijk deel van Brazilië het meest intact: de bevolkingsdruk is er laag, economische ontwikkelingen zijn er beperkt en het aantal wegen is gering. Dit deel van Amazonia kent een hoge biodiversiteit en de ecosystemen zijn er minder verstoord dan op andere plaatsen in Amazonia, waar uitgestrekte bosgebieden zijn omgezet in landbouw- en veeteeltgronden of houtplantages.
Maar ook in de Guyana’s gaan de veranderingen snel. Zo wil zowel Suriname als Guyana zich ontwikkelen tot een gateway naar noordelijk Brazilië. Paramaribo wil een wegverbinding met Manaus en dat wil Georgetown ook. President Bouterse kondigde aan dat een verbinding van Paramaribo naar Brazilië de stad en heel Suriname een economische prikkel zou geven. Het ministerie van Openbare Werken had zelfs een deal gemaakt met het Chinese bedrijf China Harbor om een weg en een spoorweg aan te leggen vanuit Paramaribo naar de Braziliaanse grens, en de haveninstallaties in Paramaribo te moderniseren. Het zal tot grootschalige verandering van het binnenland leiden.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode.