De leugens van Digicel
De toenmalige directeur van Digicel glunderde toen hij begin maart een felrode taart aansneed. Nog enkele dagen en zo goed als het hele land zou dankzij 4G kunnen genieten van ‘supersnel internet’ op het mobieltje. “U wilt misschien een videogesprek voeren via Skype? Dat kan straks allemaal met Digicel 4G!” zo zei de triomfantelijke Digicel Suriname-CEO Hans Lute letterlijk op een persconferentie.
We trapten er met z’n allen massaal in. Dagenlang was het in elke Digicel-winkel aanschuiven geblazen, soms urenlang, om toch maar een simkaart te bemachtigen of zelfs een nieuwe mobiele telefoon te kopen. De kassa rinkelde onophoudelijk.
Tot op woensdag 2 juli hetzelfde Digicel een advertentie liet plaatsen in De Ware Tijd. Een klein kadertje, zo goed mogelijk weggemoffeld op een van de allerlaatste pagina’s – terwijl het bedrijf normaal uitpakt met paginagrote kleurenadvertenties. De inhoud was er niet minder ernstig om. De telecomprovider zou met onmiddellijke ingang ‘alle ongeautoriseerde VoIP-diensten op haar netwerk blokkeren’. In gewone mensentaal: het gebruik van programma’s als Skype, maar ook het populaire Viber, waarmee consumenten via het internet naar elkaar kunnen bellen, werd van de ene op de andere dag onmogelijk.
Diende enkele maanden daarvoor de mogelijkheid om eindelijk vloeiend te kunnen Skypen nog als middel om de kassa te doen rinkelen, plots was het een ‘ongeautoriseerde dienst’ geworden. Waarom? Volgens de zo onopvallend mogelijke aankondiging in de krant omdat die programma’s veel bandbreedte gebruiken, waardoor de ‘datagebruikervaring van klanten negatief wordt beïnvloed’. Kortom, Digicel beweerde ook nog eens ons er een dienst mee te bewijzen. Wat fijn!
Niks meer dan een grove leugen, natuurlijk. De enige reden waarom Digicel Suriname programma’s als Skype blokkeert, is omdat het klanten in staat stelt veel goedkoper naar elkaar te bellen. De gebruiker betaalt namelijk enkel voor de gebruikte data, en dat zint het telecombedrijf niet. Dat Digicel zijn eigen portefeuille belangrijker vindt dan gemaakte beloftes aan de klant, is nu wel duidelijk. Ook al hebben wij betaald voor ons data-abonnement en hebben we dus alle recht om onze databundel te gebruiken op de manier die we zelf willen. Netneutraliteit heet zoiets.
Digicel heeft zijn snode trucje niet alleen op Suriname losgelaten, maar ook op andere Caribische landen. Op Jamaica leidde dat tot zoveel protest, dat het bedrijf ermee instemde om de blokkering (voorlopig?) op te heffen. Ook op Trinidad is de plaatselijke telecommunicatieautoriteit met een onderzoek begonnen. Hierbij een oproep aan de Telecommunicatie Autoriteit Suriname om ook eens ballen te tonen en Digicel op de knieën te dwingen. Want in tegenstelling tot wat de rode telecom-operator van ons hoopt, hebben wij absoluut géén begrip voor deze actie.