Het miskende genie
George Rustwijk
Honderd jaar geleden overleed George Rustwijk. Bij het horen van zijn naam zal bij maar weinig mensen een belletje gaan rinkelen. Toch was hij in zijn tijd een figuur die opviel en waarmee rekening werd gehouden. Maar wat was zijn werkelijke betekenis in Suriname rond 1900?
Naar aanleiding van het overlijden van George Gerhardus Theodorus Rustwijk op 17 juli 1914, verschenen vier dagen later in De West jubelende rouwregels van E.A. Van Rossum, een Engelsman van Nederlandse afkomst. Zijn gedicht was bedoeld als een ode aan een miskend genie, een veelzijdig kunstenaar, aan een profeet die in eigen land niet wordt geëerd.
Rustwijk vertrok in 1907 naar Frans-Guyana, daarna woonde hij ook een tijdje in Demerara (Brits-Guyana). Zijn schilderij ‘The Kaietur Falls’ werd bekroond als boekomslag. Veelzijdig was hij zeker. Rustwijk was tekenleraar, kunstenaar, decorontwerper, dichter en politiek activist. ‘Ons Rustje’ werd hij liefkozend genoemd in de rubriek ‘Boekentafel’ van het Nieuwsblad Suriname, ‘de vroolijke, luimige klant, poëet en schilder en musicus……
Verder lezen? Dat kan in Parbode. De huidige editie ligt tot het eind van de maand in de winkel.