Duurzame energie in ontwikkelingslanden
Daniël Lachman (34) promoveerde dit jaar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zijn onderzoek gaat over wat de specifieke eigenschappen zijn van transities naar duurzame energiesystemen in ontwikkelingslanden, en hoe die overgang gemaakt kan worden naar systemen die de energiezekerheid blijven garanderen, zonder afbreuk te doen aan milieuhygiënische en sociaaleconomische omstandigheden van toekomstige generaties.
Waarom wilde je daar meer over weten? “Ik werd getriggerd door een artikel in Scientific American dat stelde dat er voldoende duurzame energie is voor de hele wereld. Maar wat ik miste was dat het onderzoek niet was gericht op hoe die transitie gemaakt moet worden, laat staan in ontwikkelingslanden. Mijn promotieonderzoek richtte zich dan ook op het zichtbaar maken van de specifieke eigenschappen van de transities naar duurzame energiesystemen in ontwikkelingslanden, om aanbevelingen te kunnen doen over hoe zulke transities te initiëren en te managen. Uiteindelijk is de coauteur van het artikel trouwens mijn copromotor geworden.”
En waarom is dat van belang? “De vraag naar meer energie werpt wereldwijd een groot dilemma op: enerzijds is er voldoende energie nodig voor de sociaaleconomische ontwikkeling van samenlevingen, maar aan de andere kant staat het gebruik van energie onder druk vanwege het opraken van goedkope fossiele brandstoffen, en vanwege de klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. Ik ga dus van het waarom, naar hoe.”
Lees het hele interview en de conclusie van Lachman in de Parbode van augustus!