Moord op ongeboren dieren
Op de stranden langs de kust van Suriname komen elk jaar zeeschildpadden aan land om hun nakomelingen te ‘begraven’ in een gat in het strand. In één nest liggen gemiddeld ongeveer honderd eieren. Elk jaar worden deze nesten opgegraven en leeggehaald om verkocht te worden voor consumptie. Dit heeft een grote invloed op de populatie, die al aan het teruglopen is. Daarom is het sinds 2002 wettelijk verboden om de eieren te stropen. Maar de risico’s van het stropen, neemt men op de koop toe.
Bij navraag worden er verschillende prijzen genoemd van wat een ei kan opleveren. Over het algemeen worden prijzen die liggen tussen de 1,25 en 3,50 srd het vaakst genoemd. “Er zijn in totaal zes opzichters”, vertelt opzichter Gillian. “Dit jaar hebben we vijf stropers opgepakt. Twee komen van Johan en Margaretha en drie van Braamspunt.”
De legstranden in Suriname liggen naast zwampgebieden, en dit is een handige plaats voor stropers om het strand op te lopen en weer in het moeras te verdwijnen op het moment dat ze gestoord worden. De stropers behoren veelal tot de lokale bevolking en kennen het moerasgebied. En de meest toegankelijke stranden hebben tegenwoordig nog een ander voordeel, namelijk dat ze bereikbaar zijn met de mobiele telefoon. Met een simpele druk op de knop kunnen de stropers elkaar waarschuwen voor een mogelijke controle.
Ieder jaar gaan opzichters het strand op om jacht te maken op de stropers en ze op heterdaad te betrappen. Tenminste, dat is de theorie. Geruchten uit het veld beweren dat opzichters van Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) zelf degene zijn die meedoen aan de handel in eieren.
Lees de hele reportage in de oktobereditie van Parbode.