‘Ik wil jongeren bij elkaar brengen’
Het is precies tien uur als de representatief geklede Ivana Betterson het gebouw van het Telesur Multimedia Innovation Laboratory (TMIL) inloopt. Welbespraakt en een tikkeltje verlegen schudt de achttienjarige ons de hand. Na de herkenning van haar vingerafdruk schuiven de grijze deuren opzij, waarbij het voelt alsof we op het punt staan een ruimteschip binnen te stappen. Eenmaal in het laboratorium houden we onze adem even in. “Indrukwekkend hè? Ik was de eerste keer ook helemaal overrompeld”, lacht Betterson.
De gemeenschappelijke ruimte van TMIL is ingericht in kleine units. Hoge tafels en knalgele stoelen, met daartussen verplaatsbare wanden, wat de ruimte ook geschikt maakt voor het geven van presentaties voor een groter publiek. Achter de lange glaswand is een stenen muur gebouwd, waarbij een zacht watervalletje over het logo van TMIL en enkele plantjes stroomt. Met één druk op de knop rolt een groot projectiescherm naar beneden, dat de glaswand volledig verbergt. Ze leidt ons naar de vergaderruimte en we nemen plaats op de eveneens knalgele zetels.
Dit is de plek waar Betterson drie jaar geleden terechtkwam om haar idee in praktijk te brengen: een website bouwen gericht op de jongeren van Suriname. Met zo’n tweehonderd hits per dag is Suriyouth.com aardig op weg om terrein te winnen onder de jongeren. De bezoekers komen voor het grootste deel uit Suriname zelf. “Maar ik heb ook bezoekers uit Nederland, van de Antillen en zelfs uit Canada”, zegt ze trots. Betterson gaat uit van een doelgroep van minimaal zesduizend jongeren. “Dit was het aantal jongeren dat zijn stem uitbracht tijdens de verkiezingen voor het jeugdparlement, maar in werkelijkheid is de doelgroep veel groter.”
Het interview met Ivana staat in het decembernummer.