Liever ondernemer dan ambtenaar
Soms krijg je de indruk dat iedereen in Suriname ambtenaar wil worden. Het vaste salaris, de ziektekostenverzekering, lage werkdruk en strenge regels voor ontslag, maken lantibaantjes gewild. Toch zijn er ook mensen met meer ambitie, mensen die een eigen onderneming beginnen. Ze blijven schaars, maar hebben wél een enorme drang om de handen uit de mouwen te steken.
Dikke gordijnen voor de ramen, een opschrift met ‘verboden onder 21’ en winkelrekken vol seksspeeltjes, houten fallussen (‘100% made in Suriname’), orgasmevertragers en pornofilms. Voor Gillio Nijbroek is het dagelijkse kost. “Ik had altijd een bedrijf willen uitbaten, en al zoveel dingen uitgeprobeerd. Toen een kennis plotseling het idee lanceerde om me in te kopen in zijn seksshop, heb ik even moeten nadenken. Suriname is nogal preuts, zouden mensen niet over me roddelen?” lacht Nijbroek. Hij durfde toch de stap te zetten en heeft er geen moment spijt van.
“Bijna alles in onze winkel komt uit het buitenland, van Nederland tot Brazilië en India. De afgelopen drie jaren stijgt de verkoop zienderogen. Niet alleen door de economische groei, ook omdat de taboes langzaamaan verdwijnen. Het plan is om binnen een paar jaar een winkel te openen op Aruba. Het stikt daar van de toeristen en die hebben Amerikaanse dollars op zak.” Over de ambtenaren heeft Nijbroek weinig goeds te vertellen. “Als je het mij vraagt, zijn velen van hen gewoon lui. Ze werken enkele uurtjes per dag, ik werk 24/7 aan mijn zaak. Om het als ambtenaar te maken, moet je je bovendien verbinden aan de politiek. Mij niet gezien. Als er één smerige business bestaat, dan is het toch de Surinaamse politiek?”
Meer portretjes van ondernemers in Parbode.