De onderzoeker
Dr. Riad Nurmohamed (40) is onderzoeker en opleidingscoördinator Sustainable Management of Natural Resources aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Wat onderzoekt u?
“We organiseren hier een aantal onderzoeksprojecten. Ik doe niet aan elk onderzoek mee; ik leid onderzoek op het gebied van infrastructuur,en werk zelf aan klimaatverandering en natuurlijke hulpbronnen. Daarvoor maken we modellen om de gevolgen van bepaalde acties te kunnen voorspellen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld het effect van het kappen van een stuk bos op de loop van een rivier, en de gevolgen van klimaatverandering voor de rijstteelt of de energievoorziening.
Waarom wilt u daar meer over weten?
Ten eerste omdat het leuk onderzoek is! En je hebt naast metingen ook veel ruimtelijke data nodig, soms tot wel dertig jaar vooruit. Het is altijd een grote uitdaging om dat materiaal allemaal te verzamelen.
En waarom is dat onderzoek van belang?
“Kennis over de toekomst is van belang als je wilt plannen. Als je nu al weet wat er over dertig jaar gaat gebeuren, kun je het beleid daarop gaan richten. Als je bijvoorbeeld weet dat de hoeveelheid neerslag gaat toenemen en er meer kans is op overstromingen, moet je regelen dat mensen verder van de rivier gaan wonen. Als er zeewater het landbouwgebied langs de kust binnenstroomt, moet je misschien andere rijstrassen gaan telen. Geen enkele regering slaagt erin te plannen, en dat komt omdat deze gegevens vaak ontbreken.”
Hoe vindt zulk onderzoek plaats?
“Wat wij doen, is de realiteit omzetten in een computermodel, om zo de toekomst te simuleren. De regering wilde bijvoorbeeld Kabalebo ontwikkelen voor het opwekken van hydro-energie. Toen zijn wij gelijk gaan kijken: is dat over vijftig of honderd jaar nog interessant als het klimaat gaat veranderen? Dat is eenvoudig gezegd, maar je praat over veel data: kaarten van de omgeving, kaarten van verwachte neerslag, enzovoorts. Het duurt soms wel vijf jaar om die data te verzamelen en het analyseren duurt ook al gauw enkele maanden. Vervolgens zetten wij scenario’s uit. De computer helpt met het uitrekenen, anders zou je daar misschien ook nog tien jaar mee bezig zijn.”
En wat was de uitkomst van het onderzoek over Kabalebo?
“Wij denken dat de verwachte temperatuurstijging en de afname van neerslag aardig wat effect zullen hebben op de hydro-energievoorziening in de toekomst. De opbrengsten zullen in de toekomst minder zijn. Maar of het hele plan rendabel is of niet, dat is aan economen om uit te rekenen.”