Sam’s portret
Dat Ismene Krishnadath kan schrijven, weten we. Ze heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan en ontving voor haar werk verschillende prijzen. Niet zo vreemd dus dat Stichting Projekten besloot haar ‘Het Beloofde Boek’ van 2014 te laten schrijven, een initiatief om het lezen door de jeugd te bevorderen. Sam’s Portret is het resultaat.
Het gaat over Samin, een doodgewone jongen van vijftien jaar. Hij heeft een jonger zusje en broertje, en samen met hun vader en moeder wonen ze in een huis met drie slaapkamers. Zijn moeder is afdelingshoofd bij een bedrijf en zijn vader werkt in het binnenland. Die is dagenlang niet thuis, waarna hij weer een paar dagen wel thuis is. Samin komt via zijn vriend Fransje in contact met oom Tonio, die zich bezighoudt met illegale praktijken. Hij laat de jongens eerst wat werkjes doen op zijn erf en in huis, om zo wat geld te verdienen.
Later doet Samin voor hem ook drugsgerelateerde klusjes. Hij heeft immers geld nodig om met zijn vriendinnetje Patty uit te gaan. Thuis begrijpt zijn moeder hem niet meer, en zijn vader is er nooit. Samin luistert niet naar zijn moeder en sluipt ’s avonds uit huis om naar feestjes te gaan met vrienden. Overdag gaat hij graag met zijn vrienden rondhangen of bij oom Tonio wat werkjes doen, geld verdienen. Op school gaat het helemaal niet goed, omdat hij zo vaak verzuimt. Dan komt de dag dat hij een heel groot bedrag kan verdienen. Hij gaat met oom Tonio naar Nederland, drugs smokkelen. Dat loopt uiteindelijk heel anders af. Hij wordt aangehouden op Zanderij en urenlang verhoord, in verzekering gesteld en uiteindelijk in een cel gezet op het politiebureau Munder.
Wanneer ontdekt wordt dat hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan paspoortfraude, wordt hij overgeplaatst naar het jeugddoorgangscentrum. Zijn moeder wil al die tijd niets meer van hem weten en verbiedt zijn jongere zusje en broertje contact met hem te hebben. Zijn vader voelt zich een beetje verantwoordelijk voor het slechte pad dat Samin gekozen had, omdat hij nooit thuis was. Hij bezoekt hem regelmatig. Na de uitspraak wordt Samin overgebracht naar een jeugdopvangsgesticht, waar hij uiteindelijk zijn school afmaakt. Juffrouw Lydia, een bekende kunstenares, ziet talent in hem en zorgt dat hij zijn kunst uiteindelijk tentoonstelt. Eind goed, al goed dus. Het boek is erg leuk om te lezen.
Interessant om te weten wat een jongeman drijft om tot zulke daden over te gaan. Dat hij eigenlijk het besef nog niet heeft van de mogelijke gevolgen wanneer hij gepakt wordt. Hoeveel impact de thuissituatie kan hebben op een opgroeiende tiener, die heel makkelijk de verkeerde vrienden kiest. Dit soort boeken zou verplichte kost voor schoolkinderen moeten zijn. Op flink wat slordige spel- en naamfouten na, is het een prima boek. Alleen de illustraties hadden wel wat sprankelender mogen zijn.
Sam’s Portret, Ismene Krishnadath, 2014, Stichting Projekten, ISBN 9789991456232