Beeldhouwster Hortence Brouwn
Ze is in Paramaribo geboren, maar al meer dan veertig jaar succesvol beeldend kunstenaar op Curaçao: Hortence Brouwn. Parbode zocht haar op het tropische eiland op. “Onafhankelijkheid is zo belangrijk. Daar voel ik mezelf ook happy bij.”
Haar huis is niet heel makkelijk te vinden; het ligt in een noordelijke buitenwijk van Willemstad, Curaçao, een stille buurt. Het valt direct op dat er geen honden blaffen, een uitzondering hier. Hortence Brouwn doet open: “Ik ben de hond”, reageert ze als ik mijn verbazing uit. We krijgen direct een rondleiding door het ruime, gezellig ingerichte huis annex atelier, en de prachtige beeldentuin vol werk dat ze door de jaren heen heeft gemaakt.
In Suriname komt ze niet veel meer; in 2011 was ze er voor het laatst. Sranantongo spreekt ze overigens nog goed. Maar ze heeft slechts één keer in Suriname geëxposeerd – in 1998 – tegenover vele malen in Nederland en op Curaçao. Brouwn: “Er is daar weinig belangstelling voor. In Nederland wordt meer geld voor kunst uitgetrokken, al is dat ook behoorlijk verminderd, en wordt er meer gedaan om de jeugd voor kunst te interesseren. In Suriname liggen de salarissen lager dan op Curaçao en in Nederland, en zeker in een tijd van crisis, is kunst dan niet het eerste waarvoor je naar de winkel rent. Het is luxe, men heeft andere prioriteiten. Ik denk ook dat de overheid in Suriname weinig geld uittrekt voor kunst, op Curaçao zijn toch meer instituten die kunst financieel promoten.
“Wat ik wel zie, is dat zowel in Suriname als op Curaçao het aantal kunstenaars met kwaliteitswerk erg is toegenomen. Tegenwoordig zijn er regelmatig uitwisselingen van jonge kunstenaars met Suriname en Curaçao, waarbij ook Nederland vertegenwoordigd is. Er is hier onder de jeugd ook een toenemende belangstelling voor de kunstacademie. Kortom, de belangstelling voor kunst bij jongeren is volgens mij groeiende, in alle drie de landen. Kijk maar hoe geïnteresseerd ze rondlopen bij exposities. Dat zijn er veel meer dan vroeger.”
Het hele interview is te lezen in Parbode. Nog tot eind van deze maand in de winkel.