Slecht gekoelde diepvrieskip
Iedereen kent het gevoel. Je koopt een zak diepvriesgroenten in de supermarkt en je krijgt één harde klomp van samengevroren ijs en groenten. De vis is bedorven voordat de vervaldatum verstreken is en uit de diepvrieskip druipt bloed en ijs wanneer je de verpakking opent. Het zijn aanwijzingen dat de diepvriezers in de supermarkten niet naar behoren werken. Of zouden de supermarkteigenaren, om de rekening van de EBS wat te drukken, de temperatuur bewust wat opschroeven of zelfs ’s nachts de stekker van de vriezers eruit trekken?
Wat betekent dat voor onze populaire diepvrieskip, waarvan we samen zo’n 19.000 stuks per dag verorberen? Met een professionele scanthermometer in de hand verdiepte Parbode zich in de wereld van de supermarktdiepvriezers in Paramaribo, op zoek naar een antwoord. Volgens onze steekproef voldoen slechts twee op de tien supermarkten in Paramaribo aan de diepvriesnormen.
Wat maakt het eigenlijk uit? Zolang de kip goed gaar is en lekker smaakt, is er toch geen probleem? Levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard doorbreekt die stelling. “Een product haalt zijn houdbaarheidsdatum niet als het boven de min -18°C gekoeld wordt. Je krijgt dan bedorven kip en vis, of frites met schimmel. Zeker voedsel tussen de nul en de min vijf graden, vier van de tien geteste kippen, bevindt zich in een kritieke toestand. Als een levensmiddel te lang in die fase is, worden de bacteriën resistent tegen hitte. Het vergif dat de bacteriën produceren, kun je niet meer doden, ook niet als je het eten zeer goed doorbakt. Elk jaar overlijden in Suriname mensen aan een voedselvergiftiging.”
Jezelf beschermen en verder lezen? Dat kan in de Parbode van juni. Nu in de winkel!