‘Een architect kan het verschil maken’
Architect Gunnar Gullit is een opvallende verschijning met zijn twee meter lengte en kale kop. Nog geen jaar nadat hij in 1972 in Paramaribo wordt geboren, verhuizen zijn ouders naar Nederland. Pas wanneer hij in 1996 tijdens zijn opleiding Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft kiest voor een stage in Suriname, ervaart Gullit voor het eerst echt de Surinaamse cultuur en natuur. En dat was liefde op het eerste gezicht. Na een stage van drie maanden keert hij terug naar Nederland om zijn studie af te maken, maar Suriname blijft aan hem knagen.
Met niet veel meer dan een laptop, een weekendtas, een heldere ambitie en een eigen architectenbureau in zijn geboortestad, landt hij in 2004 weer op Zanderij. De keuze is gemaakt, de daad bij het woord gevoegd. Het zal echter nog even duren voordat hij, samen met Christian Smith, zijn eerste project onder de naam Gullit & Partners kan realiseren. Het is de woonstichting Sekrepatu die hem in 2006 zijn eerste grote project aanreikt: 34 sociale huurwoningen nabij het Molenpad, Paramaribo.
In dit bijzondere sociale woningbouwproject, waarvan architect Lucien Lafour (Lafour en Wijk architecten) geestelijk vader is, kan Gullit voor het eerst laten zien op welke wijze hij zijn bijdrage kan leveren aan de toekomst van Suriname. Ruim opgezet, grotendeels geprefabriceerde betonnen woningen met een eigenzinnige dakvorm en relatief veel ruimte voor groen. “Dat laatste heb ik hard voor moeten vechten. Immers, extra ruimte tussen de woningen en het groene parkje zijn vastgoedtechnisch onaantrekkelijk, want het zijn onrendabele vierkante meters. Voor de beleving van de wijk maakt het echter een wezenlijk verschil.”
Verder lezen? Dat kan in het juninummer van Parbode.