‘Ontwikkelen gaat niet vanzelf’
“Onverholen tegenstanders van modernisering.” Zo typeert de éminence grise Deryck Ferrier, algemeen directeur van het CESWO (Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek), het merendeel van onze politici en opiniemakers in een indringend gesprek met Parbode. Daarmee spreekt hij om te beginnen de gedachte tegen dat het de bevolking van het land is, die niet beter weet of niet beter wil. En geeft hij zijn verklaring van de impasse, waarin het ontwikkelingsproces van het land nu al zoveel jaren verkeert.
Voor menigeen is Deryck Ferrier de nestor van de Surinaamse wetenschappers, die ‘ontwikkeling’ hoog in het vaandel hebben. Hij is in het bijzonder gekend vanwege zijn inzichten en adviezen over Paramaribo als stad tegen wil en dank en de betekenis van verstedelijking voor die stad en de andere districten. Daarover verzorgde hij onlangs nog, in april, een studium generale in de faculteit van Technische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit.
Ik zit nauwelijks aan zijn bureau in de directiekamer te wachten op de koffie die mij is aangeboden, of ik krijg al een mini-college over het verschil tussen sociologie op z’n Amerikaans en sociologie op z’n Hollands. Ferrier is namelijk afgestudeerd aan de Universiteit van Wisconsin, waar – zegt hij – de bestudering van de structuur en functionering van maatschappelijke ordeningen centraal stond in de sociologie. En dus ook economische zaken voortdurend aan bod kwamen, terwijl je destijds in Nederland als socioloog al gauw in de hoek ‘welzijnswerk’ terechtkwam.
Lees het interview met Ferrier, in de juli-editie van Parbode. Over onder meer de toenemende vervlakking in de omgangsvormen, onverschilligheid ten aanzien van de fundamentele problemen van deze tijd en een nieuwe fase in het ontwikkelingsproces. Ferrier is vast van plan om de nieuwe regering zijn diensten aan te bieden.