Syrië een ver-van-ons-bedshow
Radicaliserende moslims, het is een hot topic in landen als Nederland, die geregeld rekruten zien vertrekken om te vechten in het Midden-Oosten. De afgelopen twee jaar zouden er volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland al 169 moslims zijn vertrokken, waaronder Nederlandse moslims met Surinaamse roots. Hoe zit het dan in ons land? Procentueel heeft Suriname namelijk het grootste aantal moslims van het Amerikaanse continent.
Volgens Surinaamse moslims is er echter geen reden tot paniek. “Suriname is gezegend met algemeen begrip en tolerantie”, zegt Abu Bakr Gaspar, bestuurslid van de Islamitische Federatie Suriname, met enige trots en tevredenheid in zijn stem. “We zijn in staat opvattingen te relativeren en te nuanceren, iedere godsdienst wordt geaccepteerd.”
Hij maakt duidelijk dat Surinaamse moslims geen reden hebben om te vertrekken naar Syrië. “Ze hebben het hier veel beter. Iemand vertrekt niet zomaar naar een land in oorlog. Je doet het enkel als je ontevreden bent met de huidige situatie, als je je benadeeld voelt. In sommige westerse landen krijgen moslims dagelijks een hoop kritiek over zich heen, hier niet.”
Ook Randy van Zichem, onderzoeker Islamitische Filosofie aan de Anton de Kom Universiteit, denkt dat het fenomeen ‘Syriëstrijder’ een reactie is op iets dat eerder heeft plaatsgevonden. “Als een samenleving zich focust op de verschillen in plaats van de overeenkomsten, ontstaat er een soort fobie. Men gaat zwart-wit denken en de tegenstellingen niet meer nuanceren.”
Lees verder in het julinummer van Parbode.