Een ‘plaag’ met potentie
Terwijl in Azië en veel Zuid-Amerikaanse landen een rijke bamboecultuur bestaat en ook veel wijsheden aan bamboe worden toegeschreven, is de potentie van dit hightech-gras in Suriname nog nauwelijks benut. Bamboe groeit in ons land volop, heeft ongekende toepassingsmogelijkheden en kan als alternatieve aanplant een oplossing bieden voor de ontbossing van het Amazone-regenwoud. Stichting Caribamboo zet zich in om ons daarvan bewust te maken.
Veel mensen in Suriname zijn vertrouwd met bamboe als werphengel of hebben het voor de sier in de tuin staan; een elegante en duurzame grassoort die zich thuis voelt op Surinaamse bodem.
De meest voorkomende bamboesoort in Suriname is de Bambusa Vulgaris, hier geïntroduceerd door Javaanse contractarbeiders. De inheemse soorten worden toegeschreven aan de Latijns-Amerikaanse familie van de Guadua-bamboe.
De aanwezigheid van bamboe in het binnenland is regelmatig terug te vinden in de naamgeving, zoals in het Triodorp Kwamalasamutu (‘bamboe op zand’) en de Maramekreek (‘marame’ is het Arowakse woord voor bamboe). Het gewas groeit gemiddeld dertig centimeter per dag. En omdat het zo snel groeit, wordt het vaak als ‘plaag’ ervaren, want wat moet je ermee?
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.