Wie stopt Wilders?
Heb je het over de islam en extremisme, dan valt al snel de naam van Geert Wilders. De politicus van de Partij Voor de Vrijheid (PVV) ziet in alle moslims het grote kwaad. Hij gaat zelf zo ver dat hij het liefst ziet dat alle moslims Nederland moeten verlaten. Dus ook de vele duizenden Javaanse Surinamers die in het land van de voormalige kolonisator een bestaan hebben opgebouwd. Hoe ver mag Wilders gaan met zijn uitspraken voordat eindelijk eens iemand ingrijpt en hem een halt toeroept?
Geert Wilders (51) is een Indo. Zijn moeder is in Soekaboemi (in het huidige Indonesië, het grootste moslimland ter wereld) geboren als kind van Indisch-Nederlandse ouders. Dus dat hij zo de pest heeft aan moslims, is des te opmerkelijker. In zijn begintijd als Tweede Kamerlid, zo’n vijftien jaar geleden, bleek nog weinig van zijn antipathie voor de Islam. In september 2001 zei hij op de Nederlandse televisie zelfs dat hij en de VVD, waar hij toen lid van was, ‘niets tegen de islam’ hebben en noemde de oproep van Pim Fortuyn tot een Koude Oorlog tegen de islam ‘een verwerpelijke opmerking, omdat deze daarmee alle moslims op een hoop gooit’. Hij noemde de islam een ‘te respecteren godsdienst’ en beweerde zich alleen te richten tegen ‘het kleine stukje moslimextremisme dat je in veel islamitische landen aantreft’.
Hoe anders kraait hij nu. De islam is de bron van het kwaad, alle moslims deugen niet. Dat hij zich jaren geleden veel vriendelijker uitliet, verklaart hij nu door te stellen dat hij toen nog gebukt ging onder het juk van het partijbestuur van de VVD. Waar zijn moslimhaat vandaan komt, is een raadsel. En eigenlijk ook niet waarom hij op zoveel steun in de Nederlandse samenleving kan rekenen. Dat was twee, drie decennia ondenkbaar.
In de jaren tachtig liepen bij het horen van politicus Hans Janmaat (Centrum Partij) bij de meeste Nederlanders de rillingen over de rug. Hij richtte zijn pijlen op allochtonen, die wat hem betrof allemaal op het vliegtuig naar het land van herkomst mochten worden gezet. Janmaat kon maar op weinig steun rekenen, zijn partij haalde op het hoogtepunt (1994) ‘slechts’ drie zetels in de Tweede Kamer.
De toenmalig extreemrechtse politicus Joop Glimmerveen kreeg helemaal geen poot aan de grond. Wel haalde hij regelmatig het nieuws met zijn omstreden uitspraken. Zo zei hij ooit in een toespraak dat alle buitenlanders meteen Nederland zouden moeten verlaten, behalve GroenLinks-kamerlid Tara Singh Varma. Want die zou eerst vijf jaar werkkamp moeten krijgen.
In vergelijking met Wilders waren Janmaat en Glimmerveen maar brave koorknaapjes. De tijden zijn echter veranderd in Nederland, onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’ schijnt hij hele volksstammen op basis van hun geloof te mogen schofferen. Het volk jubelt, collega-politici kijken tandenknarsend de andere kant op. Soms valt er wel eens een kritisch tegengeluidje, maar daar blijft het eigenlijk bij.
Vergelijk Wilders met onze eigen president Desi Bouterse, en je krijgt niet alleen de PVV-leider maar ook politici van andere partijen op je dak. Dat ondervond toenmalig kamerlid Kathleen Ferrier in 2011, toen haar werd gevraagd waarom ze een jaar eerder Bouterse had gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Ferrier ontkende dat en zei dat ze alleen de partij van Bouterse had gefeliciteerd, net zo als ze ook de PVV had gefeliciteerd met de verkiezingswinst, maar niet Wilders. Volgens PVV’er Louis Bontes zette Ferrier hiermee Wilders op één lijn met Bouterse, wat hij ‘schandalig’ vond. Hij kreeg opmerkelijk genoeg bijval van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), die de vergelijking ‘niet passend vond. ‘De heren Wilders en Bouterse zijn ‘volstrekt onvergelijkbare grootheden’.
Nu is het vergelijken van Bouterse en Wilders ook wel een beetje krom: de eerste is een moordverdachte en veroordeeld wegens drugshandel, Wilders niet. Die zet weer aan tot haat, dat doet Bouterse op zijn beurt weer niet. Maar als je met Surinamers over Wilders praat, komt die vergelijking echter wel snel naar de oppervlakte drijven. De kans is groot dat ze Nederlanders hypocriet gedrag verwijten. Want, zo zeggen ze, Hollanders snappen niet dat Surinamers op Bouterse stemmen, maar vinden het heel normaal dat ze zelf massaal voor een moslimhater als Wilders kiezen.
Het is opmerkelijk dat vanuit de Surinaamse regering nog nooit een waarschuwend vingertje is gegaan richting Nederland over Wilders. Want als hij zegt dat alle moslims Nederland zouden moeten verlaten, dan doelt hij ook op de vele duizenden mensen van Surinaams-Javaanse afkomst, die al decennia in Nederland wonen en een bestaan hebben opgebouwd. Aan de andere kant zou het weinig uithalen. Wilders wordt op handen gedragen in de drastisch verharde Hollandse samenleving, niemand die hem een halt durft toe te roepen. Als dat maar goed afloopt voor de moslims. De geschiedenis heeft namelijk geleerd dat als je figuren met zulke uitgesproken meningen hun gang laat gaan, dit dramatische gevolgen kan hebben.