De onderzoeker
Joyce Vloor (55) studeerde in 2013 als biologe af aan het IGSR.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb onderzoek gedaan naar de status van ‘milieugeletterdheid’ onder VWo en NAtIN-studenten in Suriname. Milieugeletterdheid heeft te maken met milieubewustzijn. Maar milieugeletterde mensen zijn ook in staat milieuproblemen te identificeren, te analyseren, een aanpak voor te bereiden en actie te ondernemen.”
Waarom wilde u dat weten?
“Het was voor mij belangrijk omdat die kennis een eerste stap is om te weten welke soorten educatieve milieuprogramma’s het meest effectief zijn voor het verhogen van de milieugeletterdheid van burgers.”
En waarom is dat van belang?
“omdat we dagelijks worden geconfronteerd met milieuproblemen op diverse niveaus. In onze buurten, in het binnenland, maar ook in de rest van de wereld. Dingen die we nu vanzelfsprekend vinden, zoals de vissen die we eten of het water waarin we zwemmen, worden op den duur ook bedreigd. Alleen een milieugeletterde samenleving is in staat om werkbare, evidence-based oplossingen aan te dragen voor deze en andere milieuproblemen, zodat deze op een duurzame manier kunnen worden aangepakt.”
Hoe heeft u dit onderzoek verricht?
“Alle scholen voor VWo en het NAtIN hebben deelgenomen aan het onderzoek. en om de status van hun milieugeletterdheid te begrijpen, was een nulmeting nodig. Deze nulmeting heeft substantiële gegevens verstrekt over de huidige status van de Surinaamse studenten, met betrekking tot verschillende onderdelen van milieugeletterdheid, waaronder ecologische kennis, cognitieve vaardigheden en gedrag. Voor het verzamelen van de data heb ik gebruik gemaakt van een internationaal veelgebruikte survey, de ‘Middle School environmental Literacy Survey’. Die is speciaal voor dit onderzoek vertaald en aangepast aan Suriname, om het onder andere cultureel en ecologisch relevant te maken. Dankzij deze studie is er nu een aangepast instrument om de milieugeletterdheid in Suriname te meten.”
En wat was de conclusie van het onderzoek?
“De gemeten score van de milieugeletterdheid in Suriname is matig. Dat gold voornamelijk voor de ecologische kennis en het gedrag. Wat betreft de cognitieve vaardigheden scoorden de studenten echter laag. Het milieuonderwijs in Suriname zal zich dan ook voornamelijk moeten gaan richten op de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden, waarbij aan studenten wordt geleerd hoe ze milieukwesties kunnen identificeren en analyseren, en hoe ze deze kwesties op duurzame wijze kunnen aanpakken.”