Anthony Wong: ‘We zitten in deep shit’
Nog een kleine maand voordat de kersverse regering terugkomt van het reces en weer vol in de startblokken gaat. Ze moeten flink aan de bak; zo staat lanti nog voor minimaal tweehonderd miljoen srd in het krijt bij leden van de Algemene Aannemers Vereniging. AAV-voorzitter Anthony Wong heeft er weinig geloof in dat het goed komt. “We zijn al die tijd voor de gek gehouden. We zitten in deep shit.”
Anthony Wong (53) is een geboren en getogen Surinamer. Hij woonde van zijn achttiende tot dertigste levensjaar in verschillende delen van Amerika en werkte ook een korte periode in Nederland. In 1993 vestigde hij zich weer in Suriname. Hier opereert hij onder andere als aannemer, en staat inmiddels acht jaar aan het roer van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). De vereniging telt 36 leden, waaronder grote namen als Haukes, Kiesel, Lincoln en SEMC.
Wong schat dat de AAV grofweg vijftig procent van de bouwsector vertegenwoordigt, als wordt gekeken naar omzet. “Er zijn ongeveer zeshonderd lokale aannemers in Suriname actief, maar onze leden zijn verreweg de grootste.” Wong werkte als AAV-voorzitter tot nu toe met twee verschillende regeringen en kan zich nog goed heugen wanneer het weer omsloeg. Ruim een jaar na het aantreden van de eerste regering-Bouterse, kreeg hij geluiden uit het veld over achterstallige betalingen van de overheid. In november 2011 werd met de aanname van het nieuwe Aanbestedingsreglement en de Uitvoeringsvoorwaarden voor Werken in Suriname (AWS en UWS) bovendien de aanbestedingsdrempel verhoogd van 30.000 naar 1,5 miljoen srd. Voor projecten tot dat bedrag is geen toestemming van De Nationale Assemblée nodig.
“Door het verhogen van de drempel, valt de verplichting van een groot aantal openbare aanbestedingen weg. De regering kan nu zelf bepalen aan wie ze het werk gunnen. Wanneer de drempel wel in zicht komt, splits de regering projecten op in deelprojecten, zodat ze de drempel kunnen vermijden. Op deze manier zijn ze aan niemand verantwoording meer verschuldigd en kan de comptabiliteitswet omzeild worden. In troebel water is het goed vissen. De regering-Venetiaan werkte naar transparantie. Bij deze regering is het juist andersom”, verzucht Wong.
Lees het hele interview met Wong in de septembereditie van Parbode.