‘Er gaan hele rare dingen gebeuren’
Paul Middellijn is master storyteller. Zijn werkplek is in deze periode onze dierentuin, daar voelt hij zich op zijn gemak. We spreken af op een donderdag,om zeven uur in de ochtend, “want dan is het nog lekker fris.” Middellijn vertelt verhalen en dat betekent dat hij aan één vraag genoeg heeft. Bijna twee uur, met minimale onderbrekingen van mijn kant, vertelt hij verhalen over zijn werk, over ons land, onze leiders en ons onderwijs dat hem zo ter harte gaat. En terwijl de kwatta-apen hun buitelingen maken en de vogels kwinkeleren in de amandelbomen, spreekt Middellijn met uitroeptekens, maakt hij kleine en grote gebaren, en vallen er termen als ‘oerstom’ en ‘teringzooi’. U bent gewaarschuwd.
We beginnen idyllisch. Verhalen vertellen is Middellijns leven, dat doet hij al dertig jaar, over de hele wereld. “Het enige continent waar ik niet geweest ben, is Azië. En overal waar je gaat, leer je van de mensen, hoe ze in elkaar zitten, hoe ze denken. Het leven is magnifiek, fantastisch! Het is bijzonder dat we er mogen zijn en van elkaar kunnen leren. Je bent nooit uitgeleerd!”
Honderden mensen zijn al bij hem langs geweest om te leren hoe je een verhaal kunt vertellen in geuren en kleuren. Hoe je een verhaal opbouwt, hoe je begint en hoe je eindigt. “Wat daartussen zit, vertelt zichzelf wel.” Ze leren welke instrumenten je kunt gebruiken bij het vertellen van een verhaal en hoe je die instrumenten kunt gebruiken. “Hoeveel laat je zien? Hoeveel mag je zeggen? Veel praten betekent nog niet dat je veel gezegd hebt. Je moet op zoek naar de balans in het verhaal, maar ook naar de balans in jezelf, in je eigen leven. Je ontdoet je in de training van dooddoeners zoals, ‘er was eens’, of ‘zo gezegd zo gedaan’. Vertellen is beleven, het verhaal delen met mensen, de luisteraar deelgenoot maken van het verhaal. Een verteller laat zien hoe hard iemand heeft gerend in plaats van ‘hij rende en rende en rende’.”
In Parbode van deze maand vertelt Middellijn onder meer over tegendraads zijn, over de lage standaard in Suriname, het milieu, de positie van Afro-Surinamers en het onderwijs. Nu in de winkel!