Fact Check: Surinaams rivierwater
Niemand zal het ontkennen: Suriname is een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook?
Parbode onderzoekt elke maand een stelling uit de actualiteit. Deze maand: ‘Surinaams rivierwater kan winstgevend uitgevoerd worden’
Aanleiding
Zoet water, Suriname heeft het in overvloed. Per jaar storten onze vele rivieren 151 miljard kubieke meter oppervlaktewater in de Atlantische Oceaan, een gigantische hoeveelheid. Tegelijk zijn er landen in onze directe omgeving, zoals de (schier)eilanden Barbados en Haïti, waar een groot tekort aan drinkwater heerst. Het optelsommetje lijkt simpel: Suriname zou zijn oppervlaktewater zonder al te veel moeite kunnen opvangen, ter plekke filteren en in grote bulkverpakkingen achter sleepboten kunnen exporteren naar die landen. Een duurzame bron aan inkomsten, die bovendien heel wat dollars zou opleveren. Dollars die het land momenteel heel goed kan gebruiken. Of is het toch niet zo simpel als het klinkt?
Waar komt het verhaal vandaan?
Het idee om Surinaams rivierwater te exporteren, is niet nieuw. Zo nam de regering-Bouterse-Ameerali het al op in haar meerjarenontwikkelingsplan 2012-2016. Daar staat letterlijk: ‘De regering acht het van het grootste belang om de nodige voorbereidingen te treffen die zullen kunnen leiden tot grootschalige productie en export van schoon en zuiver drinkwater. Dit zal een belangrijke inkomsten- en werkgelegenheidsbron worden voor ons land.’ Niets concreet dus, maar het plan was er dus wel al.
Het bleef lange tijd stil, tot de Surinaamse tak van de Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie Conservation Internationalenkele weken geleden het plan (nieuw) leven inblies. De ngo kwam in november enthousiast naar buiten met een economische haalbaarheidsstudie die het over de waterexport had laten uitvoeren. Daarin zou zijn berekend hoe winstgevend het is om dat te doen. De bevindingen klinken hoopgevend. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat het mogelijk is om ons rivierwater winstgevend te exporteren naar landen met zoetwaterschaarste in het Caribisch gebied. En hoe: volgens de studie kan Suriname er in veertig jaar tijd maar liefst 7 miljard Amerikaanse dollar mee verdienen.
Maar klopt het ook? Dat staat uitgebreid en goed onderbouwd te lezen in de Parbode van deze maand. Nu in de winkel!